Јуниорски репрезентативци Србије, играчи до 18 година старости, после турнира у Волосу (Грчка) одбројавају сате до почетка Европског првенства које се одржава од 23. јула до 2. августа. Изабраници селектора Слободана Клипе имали су прилику да се адаптирају на услове који их очекују на шампионату, јер су у дворани у којој ће се играти утакмице континенталног првенства одемерили снаге са селекцијама Француске, Италије и домаћина Грчке.

Нажaлост због касног окупљања још увек смо у фази уигравања, поделе задатака и прихватања улога у тиму. Прве две утакмице на турниру у Волосу, против Француске и Италије, одиграли смо веома коректно, посебно у фази одбрани. Међутим, против Грчке нисмо одговорили на снажну, агресивну и прилично прљаву игру, тако да смо доживели пораз. Све у свему одлично искуство и припрема за почетак Европског првенства – истиче Клипа.

Кад су у питању циљеви и амбиције на предстојећем шампионату, селектор српских јуниора је веома кратак и јасан:

– Очекивања су као и код свих селекција Србије на великим такмичења – највиша могућа.

Ривали српских јуниора у групи “Б” биће селекције Немачке, Летоније и Црне Горе:

Немачка има изузетно талентован тим који је кроз припремни период радио заједно 40 дана и победили су на припремним утакмицама многе јаке екипе као што је Грчка, Литванија… Летонија је прилична непознаница, нисмо успели да набавимо њихове утакмице из припремног периода. Међутим ростер им даје за право да се надају добрим резултатима јер је њихов кадетски тим прошле године био вицешампион Европе. Црна Гора је наш трећи противник у групи који нема велики избор квалитетни играча, али као обично увек имају спремну, уиграну и веома борбену екипу.

Модел игре којем наш тим тежи креће од снажне одбране са што више игре у транзицији и лаких поена:

Имамо проблема са уиграношћу, организација напада још увек није добра, немамо течне и прецизне кретње у нападу, проток лопте такође није задовољавајући. Сигуран сам да ћемо у том делу напредовати из утакмице у утакмицу. Потребно је да одбрана буде константа, морамо да играмо агресивно и чврсто, да после успешних дефанзивних акција долазимо до што више лаганих поена. За сада смо фокусирани на први меч са селекцијом Немачке, а после тога корак по корак, од утакмице до утакмице – закључио је Слободан Клипа, селектор јуниорске репрезентације Србије.

Боје Србије на Европском првенству у Волосу браниће: Слободан Јовановић, Димитрије Спасојевић, Милош Глишић (Партизан НИС), Алекса Раданов, Стефан Кенић, Никола Поповић, Александар Аранитовић, Давид Миладиновић, Војислав Стојановић (Црвена звезда Телеком), Ђорђе Димитријевић (Здравље Лесковац), Никола Ћирковић (Земун) и Бориша Симанић (ФМП).

У Стручном штабу јуниорске репрезентације Србије, поред селектора Слободана Клипе, налазе се још помоћни тренери Иван Смиљанић, Александар Глишић и Миодраг Динић, као и физиотерапеут Љубиша Стојиљковић.

 

РАСПОРЕД И СAТНИЦА ГРУПЕ “Б”

 

  1. јул: Црна Гора – Летонија (15:45), Србија – Немачка (20:15).
  2. јул: Немачка – Црна Гора (18:00), Србија – Летонија (20:15).
  3. јул: Србија – Црна Гора (18:00), Летонија – Немачка (20:15).