Мушка јуниорска репрезентација Србије, играчи рођени 1999. године и млађи отпутовала је на Европско првенство, које се од 29. јула до 6. августа одржава у Братислави и Пијештанима (Словачка).

Изабраници селектора Владе Јовановића играће у групи „Б“ са селекцијама Италије, Шпаније и Украјине. Пошто све четири екипе после прве фазе шампионата иду директно у 1/8 финала, ривал српским јуниорима у првом мечу нокаут фазе биће нека од селекција из групе „А“ у којој су Немачка, Црна Гора, Русија и Турска.

 

– О систему такмичења не бих превише говорио, јер на њега не можемо да утичемо. Важно је побеђивати и у првој фази, пре свега због позитивне атмосфере и самопоуздања. Ипак ако дође до пораза, важно је да се држимо принципа наше игре, да дамо све од себе, па ако је противник био бољи пружићемо му руку. Јасно је да смо у јакој групи, јер Италија и Шпанија традицонално спадају у круг фаворита, а Украјинци знају да буду веома незгодни. Што се тиче екипа из групе „А“ са којима ће укрштамо у осмини финала, још је рано причати о њима –  истакао је селектор Јовановић.

 

Наш млади тим је на окупу од 20. јуна. Српски јунири спремали су се за шампионат у Словачкој, у Крагујевцу, Врњачкој Бањи и Вршцу где су одиграли шест контролних утакмица.

 

– Било је отказа, кашњења на припрене због клупских обавеза, али не тражимо било какав алиби. Учинили смо све како би се што боље прирпемили за шампионат. На контролним утакмицама, у којима нисмо били комплетни, имал смо успона и падова, периода лоше, али и добре игре. У сваку од њих улазили смо из пуног тренинга чији интензитет нисмо смањивали. Можда је број контролних утакмица мога да буде и већи, али верујем да смо спремни да покажемо колико вредимо.

 

Селектор српских јуниора не жели превише да прича о амбицијама на Европском првенству у Словачкој:

– Свака репрезентација Србије на великим такмичењима има обавезу да се бори за висок пласман и неку од медаља. Идемо корак по корак, од утакмице до утакмице, са циљем да пружимо максимум у сваком тренутку – јасан је Влада Јовановић.

 

Боје Србије на Европском првенству браниће следећих 12 играча: капитен Алекса Ускоковић (Црвена звезда мтс), Стефан Момиров (Црвена звезда мтс), Марко Шаренац (Металац Ваљево), Никола Мишковић (Мега Бемакс), Алекса Матић (Мега Бемакс), Вук Вуликић (Динамик Београд), Тадија Тадић (Партизан НИС), Андрија Марјановић (Барселона, Шпанија), Данило Петровић (Виртус Болоња, Италија), Балша Копривица (САД), Филип Петрушев (САД) и Марко Пецарски (Бајерн Минхен, Немачка).

У Стручном штабу јуниорске репрезентације Србије поред селектора Владе Јовановића, налазе се његови помоћници Ђорђе Јовичић, Владимир Златановић и Душан Стојков, физиотерапеут Момчичо Радојичић и кондициони тренер Феђа Сретеновић. Са нашом У18 репрезентацијом на шампионату у Словачкој биће и директор мушких селекција Владимир Кузмановић.