Кадетска репрезентација Србије, играчи рођени 2001. године и млађи, отпутовала је данас на Европско првенство које се од 11. до 19. августа одржава у Подгорици. Изабраници селектора Слободана Клипе играће у групи са „А“ са селекцијама Литваније, Израела и Хрватске, док ће у осмини финала укрстити са екипама из групе „Б“ у којој су Немачка. Турска, Словенија и Финска. Наш млади тим је на окупу од 9. јула, а припреме је спровео у Београду, Крагујевцу и Вршцу где је одиграо и шест контролних утакмица.

– Пре свега желим да истакнем да смо имали одличне услове за рад. Дечаци су били мотивисани и вредно радили. Једини проблем је била повреда колена Владана Мусића који неће путовати на шампионат. Верујем да смо напредовали за ових месец дана, били бољи из дана у дан што су показале и контроне утакмице. Реч је о талентованој генерацији, која жели да заокружи ово репрезентативно лето, понови успехе златне јуниорске, па и младе селекције која је била пета у Европи –  истакао је селектор Слободан Клипа.

Стручни штаб наше кадетске селекције добро је упознат са ривалима који их чекају у Подгорици.

– На шампионату дефинитивно неће бити слабих екипа. Зна се да су селекције Шпаније, Француске, Турске и Литваније фаворити на готово свим првенствима, без обзира о ком се узрасту ради. Њихова највећа предност је у томе што су готово током читаве године на окупу или се далеко чешће окупљају од нас. Ми смо за ових 30 дана урадили највише што смо могли. Играћемо јако у одбрани, несебично у нападу и на сваком мечу дати све од себе. Колико ће то бити довољно видећемо – јасан је Клипа.

Што се тиче домета нашег младог тима на Европском првенству у Подгорици селектор Слободан Клипа има веома прецизан став:

– Циљ сваке селеције Србије је да се бори са висок пласман и неку од медаља на великим такмичењима, а да на свакој утакмици пружи максисмум.

Кадетску репрезентацију Србије на Европском првенству у Подгорици представљаће следећих 12 играча: Стеван Карапанџић (Партизан НИС), Душан Танасковић (Партизан НИС), Лазар Васић (Црвена звезда мтс), Лазар Живановић (Црвена звезда мтс), Александар Ланговић (Мега Бемакс), Новак Мишковић (Мега Бемакс), Марко Андрић (Бањица), Алекса Марковић (Земун Фитофармација), Марко Павићевић (Визура Шарк), Немања Поповић (Визура Шарк), Стефан Агоч (Војводина Нови Сад) и Ђорђе Пажин (Стела Азура, Италија).

У Стручном штабу кадетске репрезентације Србије поред селектора Слбодана Клипе, налазе се његови помоћници, Бојан Симанић и Зоран Вранеш,  као и физиотерапут Љубиша Стојиљковић. На челу наше делегације у Подгорици биће Александар Смиљанић.