Женска кадетска репрезентација Србије, играчице рођене 2002. године и млађе, отпутовала је данас у Каунас (Литванија) где ће се од 17. до 25. августа одржати Европско првенство. Српске кадеткиње играће у групи „Б“ са селекцијама Шпаније, Холандије и Летоније. Селектор нашег младог тима Ненад Марковић задовољан је припремним периодом који је трајао више од шест недеља, а спроведен је у Бања Ковиљачи, Бечеју и Београду. Због свега урађеног уверен је да ће његове изабранице на шампионату у Литванији пружити и више од максимума.

– Кад се осврнемо на почетак припрема, као да је било јуче, али кад погледамо шта смо урадили мислим да смо потпуно спремни за Европско првенство. Како физички, тако и психички. Одрадили смо све што је било у плану, добро смо тренирали и зато тврдим да су све играчице свесне шта их чека у Литванији. Најважније је да добро знају шта могу да ураде кад дају све од себе – истакао је селектор Марковић.

Српске кадеткиње су у припремном периоду одиграле седам контролних утакмица:

– Свака нам је значила и помогла на свој начин. Ипак, сенку на све што је било добро бацила је повреда Мине Ђорђевић што нас је све погодило. Међутим, изградили смо систем тако да се на новонастале ситуације адаптирамо веома брзо.

Селектор наше селекције пред одлазак на шампионат обећао је велику борбу на свакој утакмици:

– О снази противника који нас чекају сувишно је говорити. И против Холандије, и против Летоније, као и Шпаније мора се играти 40 минута и мора се имати фокус без обзира на резултат. После тога иде елиминициона фаза, али отом потом, размишљамо само од утакмице до утакмице. Оно што смем да тврдим да ће ова деца дати све од себе и ићи преко границе максимума, јер су гладне успеха. Хоћу да имају такав став, да ником ко буде играо против нас не буде све једно. Оно што сам тврдио првог дана припрема, поновићу и сада, ја верујем у њих- закључио је Ненад Марковић, селектор женске У16 репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству у Литванији представљати следећих 12 кошаркашица: Марина Давинић, Сара Опачић, Исидора Младеновић, Марта Митровић, Марта Јовановић, Маја Поповић, Софија Радојчин, Нина Самарџић, Јована Боричић, Мона Зарић, Невена Вучковић и Милица Матић.

У Стручном штабу селектора Ненада Марковића, налазе се први помоћни тренер Светлана Митровић, скаут Димитрије Стојиљковић, физиотерапеут Анђелка Димитријевић и тим менаџер Јелена Поповић.