Женска кадетска репрезентација Србије, отпутовала је у Матосињос (Португалија) где ће се од 13. до 23. августа одржати Европско првенство за играчице не старије од 16 година. Селектор Дејан Мудреша, задовољан је припремним периодом који је претходних шест недеља спроведен у Бања Ковиљачи и Новом Бечеју, а још више га радује огромна енергије и труд које су показале његове изабранице како би што спреније дочекале континентални шампионат:

Најпре желим да се захвалим Кошаркашком савезу Србије, на одличном програму и условима које смо имали у припремном периоду. Велико хвала и Ани Јоковић, која је била максимално коректна, све време била уз нас и пружала нам снажну подршку. Девојке су биле сјајне, одлично радиле, а имали смо срећу да нас заобиђу повреде и да потпуно здрави и спремни дочекамо Европско првенство. Одиграли смо девет контролних утакмица, остварили седам тријумфа и заиста мислим да имамо разлога за оптимизам – истакао је Мудреша.

Сеелктор српских кадеткиња истиче да је зацртани циљ на шампионату у Португалији пласман у четвртфинале:

То је основни задатак, а поред потрудућимо се да будем међу пет најбољих што гарантује пласман на Светско првенство наредне године. Све преко тога био би велики успех. Међутим, ове девојке су толико талентоване, играју са толико жеље и енергије, да је све могуће. Можда у овом тренутку нису у могућности да искажу сав свој потенцијал, али у овој генерацији има бар четири-пет кошаркашица које ће у блиској будућности стићи, сигуран сам, до дреса сениорске репрезентацији.

Наш млади тим на Европском првенству у Португалији играће у групи „Ц“ са селекцијама Белгије, Немачке и Француске.

Група је заиста тешка, али никоме неће бити ни са нама лако да изађе на крај. Спремни смо да играмо пресинг по целом терену свих 40 минута, да из агресивне одрбане долазимо до лаких поена. Инсистираћемо на игри „један на један“. Највише смо упознати да нашим првим противником селекцијом Белгије, ради се о атипичној, веома ниској, али опасној шутерској екипе. Немице су непознаница, знамо да их води мађарски стручњак који годинама ради у Бундеслиги. Францускиње су и у овом узрасту далеко физичики и атлетски најјаче. Неће бити лако и зато идемо, корак по корак, од утакмице до утакмице – закључио је Дејан Мудреша, селектор женске катетске репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству у Португалији представљати следећих 12 кошаркашица: Ивана Катанић, Невена Наумчев, Драгана Јокић, Невена Димитријевић, Мина Ђорђевић, Теодора Турудић, Нина Тешић, Маријана Зукановић, Тијана Јелић, Марта Вуловић, Катарина Јаковљевић и Јелена Митровић.

У Стручном штабу кадетске репрезентације Србије поред селектора Дејана Мудреше, налазе се још помоћни тренери Марјан Стојанац и Селена Павловић Несторовић, као и физиотерепеут Игор Ковачић.

РАСПОРЕД И САТНИЦА ГРУПЕ „Ц“

  1. август: Немачка – Француска (17:15), СРБИЈА – Белгија (19:30).
  2. август: Француска – Белгија (15:00), СРБИЈА – Немачка (17:15).
  3. август: Белгија – Немачка (15:00), СРВИЈА – Француска (17:15).