После пет напорних утакмица на „Турк Телеком“ турниру у турској Сакарији, најбољи српски кадети коначно су имали слободан дан у коме су покушали да се што боље одморе, припреме и прикупе снагу за сутрашњи четвртфинални дуел против селекције Русије (17:00 х).

Тренер свих млађих селекција у КСС, Дејан Мијатовић, у Сакарији у улози селектора У16 репрезентације Србије, релативно је задовољан досадашњиим играма и резултатима нашег младог тима. У квалфикационој фази турнира остварене су три победе (Словенија, Пољска, Летонија) и претрпљена два пораза (Египат У17, Турска).

– Без обзира на све, учешће на турниру у Сакарији је велики капитал за ове младе момке који дебитују на међународној сцени. Нико од њих није играо пет мечева за исто толико дана, одмерио снаге са овако квалитетним противницима. Први пут се сусрећу са притиском, умором, ватреном атмосфером. Све оно што ће нас за шест месеци чекати на Европском првенству. Ово није коначна селекција и имамо прилику да видимо ко је спреман, а ко не за највећа искушења – истиче Дејан Мијатовић.

Одбрана је сегмент игре који задовољава све у нашем табору, док шут са спољних позиција и игра у нападу нису на жељеном ниову.

– Одбраном свакако можемо да будемо задовољни. Све ривале смо свели на испод 70 поена. Осим против селекције Турске, доминирали смо у скоку против свих ривала. Игра у нападу, поготово шут са спољних позиција, никако нас није служио. Верујем да је то последица неуиграности. Ови момци су заједно само седам дана, што је сувише мало да би игра у нападу била течна и прецизна. Репрезентације Египта, Француске, Турске и многих других месецима у својим тренинг центрима, живе, тренирају и играју заједно.

Упркос свему влада умерени оптимизам у Стручном штабу наше У16 селекције пред четвртфиналну утакмицу са репрезентацијом Русије:

– Руси имају одличан тим, доста високих, талентованих дечака. Играју зонску одбрану, добри су шутери. Морамо им се супроставити дисциплином, паметним решењима у транзицији, наметнути унутрашњу игру на наше високе играче, пробати да погодимо што више шутева са спољних позција. Наравно, потребно је поновити игру у одбрани са претходних мечева што би био рецепт за успех и пласман у полуфинале – закључио је Дејан Мијатовић, тренер свим млађих селекција у КСС

ЧЕТВРТФИНАЛЕ (петак, 3. фебруар)

Француска – Пољска (12:30)
Украјина – Египат (14:45)
Србија – Русија (17:00)
Немачка – Турска (19:15)