Репрезентација Србије освојила је друго место на престижном кадетском турниру у турској Сакарији. Изабраници селектора Дејана Мијатовића поражени су у финалном дуелу од селекције Грчке које је средином треће четвртине стекла 11 поена предности коју је успела да сачува до самог краја меча. Наш млади тим уложио је доста труда и енергије, играо срчано у одбрани, али због проблема у нападу и слабог процента шута морао је да се задовољи другим местом на победничком постољу: Србија У16 – Грчка У16 44:53 (9:14, 15:12, 8:10, 12:17).

Дуел екипа које су до финалног меча у Сакарији стигле са по седам импресивних победа почео је нервозно, са доста промашаја, али са веома чврстим и агресивним одбранама. Селекција Грчке се нешто боље снашла у уводним минутима и стекла прву осетнију предност у финишу прве четвртине – 8:14. Српски кадети су експерсно одговорили у наставку сусрета. Спречлили су ривала да поентира више од шест минута и преко Војислава Стојановића и Стефана Николића успели да направе серију 10:0 и пређу у вођство – 18:14. Ипак, Грци су отишли на полувреме са минималном предношћу (24:26) због неколико изгубљених лопти и исхитрених шутева изабраника селектора Мијатовића.

Селекција Грчке боље је почела и у другом полувермену. Искориситили су неефикасност нашег младог тима и у 24. минуту дошли до вођства од осам поена предности, а на половини последње деонице тројком Димитриса Флиониса и до рекордног вођства – 34:45.

Стефан Пено најбољи асистент

Кадетски репрезентативац Србије Стефан Пено добио је награду за најбољег асистента на турниру у Сакарији. МВП турнира је Антонис Конигарис (Грчка), најбољи скакач је Стефан Гомбо (Францука), док је први стрелац турнира Свјетослав Михаљук (Украјина).

 

Нису се предавали српски кадети који су преко Стојановића на само минут пре краја успели да смање заостатак на свега три поена – 42:45. Међутим, Пено, Николић и Стојановић нису били прецизни у последњим секундама у покушају да направе велики преокрет, тако да је трофеј сасвим заслужено припао селекцији Грчке.

– Момцима немам шта да земерим, дали су све од себе и заслужују честитке. После генерације Николе Пековића и Немање Александрова ово је прва генерација која је дошла до финала у Сакарији, свакако најпрестижнијег кадетског турнира на свету. У финалу смо пружили максимум, свели селекцију Грчке на само 53 поена, имали 13 скокова више, али смо много тога промашили у нападу. Чак 13 пута смо били непрецизни са линије слободних бацања. Направили смо добру подлогу пред завршне припреме пред Европско првенство у Украјини, проверићемо још кандидата, али је сигурно да имамо доста потенцијала и разлога за оптимизам – закључио је Дејан Мијатовић, селектор У16 репрезентације србије.

СРБИЈА У16: Пено 7 (6 ск, 3 ас), Николић 5 (3 ск), Маринковић, Глишић (3 ск), Спасов 3, Стојановић 13 (9 ск, 2 ас), Јовановић 8, Аничић (4 ск), Радовић, Кенић, Спасојевић 3 (3 ск), Миладиновић 5 (9 ск).

ГРЧКА У16: Конигарис 12 (3 ск, 5 ас), Дозидис, Флионис 13, Михалолус 7 (6 ск, 3 ас), Теодоридис, Скоулидас 8, Пападимитроу, Контопоулос, Моуратос, Папагијанис 11 (8 ск), Чаралампопоулос2 (6 ск).

КАДЕТСКИ ТУРНИР САКАРИЈА 2013

ФИНАЛЕ: СРБИЈА – ГРЧКА 44:53
МЕЧ ЗА 3. МЕСТО: ФРАНЦУСКА – НЕМАЧКА 68:54
МЕЧ ЗА 5. МЕСТО: УКРАЈИНА – СЛОВЕНИЈА 68:92
МЕЧ ЗА 7. МЕСТО: ТУРСКА – ЛЕТОНИЈА 60:61
МЕЧ ЗА 9. МЕСТО: КИНА – АРГЕНТИНА 43:64
МЕЧ ЗА 11. МЕСТО: ЦРНА ГОРА – ШВЕДСКА 73:61