Српски кадети остварили су сјајну победу на старту престижног турнира у турској Сакарији. Изабраници селектора Дејана Мијатовића, снажном одбраном, поготову у другом полувремену, буквално су декласирали селекцију Француске која је за првих 15 минута игре у наставку постигла само један поен са линије слободних бацања:
Србија У16 – Француска У16 65:57 (24:17, 16:22, 12:1, 13:17).

На старту меча боље су се снашли репрезентативци Француске који су у трећем минуту повели са 7:1. Међутим, брзо су се консолидовали српски кадети који су преко расположених Милоша Глишића и Стефана Пена на почетку другог периода преокренули резултат и повели са 10 поена разлике – 29:19. Финиш првог полувремена ипак је припао „триколорима“, које је предводио снажни Стефан Гомбо који је у првих 20 минута постигао 19 поена.

Наши млади кошаркаши одиграли су перфектних 15 минута у наставку игре. У потпуности су контролисали скок, играли колективно, чврсто у одбрани, зауставили Гомбоа, што је проузроковало серију 20:1 за недостижно вођство 60:40 у 35. минуту. У самом финишу дошло је до благог опуштања и пада концентрације што су Французи искористили да смање заостатак и изборе се за частан и подношљив пораз – 65:57.

– Остварили смо велику победу, савладали невероватно јаку, атлетски и физички доминатну селекцију Француске. Лоше смо почели, управо због чињенице да су наши играчи били импоресионирани снагом ривала. Ипак, брзо смо ухватили ритам и успели да поведемо десет разлике. Само због великог броја изгубљених лопти нисмо успели да до краја првог полувремена задржимо убедљиво вођство. У наставку смо апсолутно све држали под контролом. Контролисали смо скок, били агресивнији и бржи од Француза који чак 15 минута нису поентирали из игре. Момци заслужују све честитке, али не смеју да се опусте и славе, јер нас већ сутра очекује сусрет са Кином, који ће бити сасвим другачији, али такође тежак и захтеван – истакао је Дејан Мијатовић, селектор У16 репрезентације Србије.

СРБИЈА У16: Пено 12 (7 ск, 5 ас), Николић 2, Маринковић 5, Глишић 19 (4 ск), Спасов 2, Стојановић 8 (3 ск, 2 ас), Јовановић 2, Аничић 6 (6 ск), Радовић, Кенић 2, Спасојевић, Миладиновић 2 (4 ск).

ФРАНЦУСКА У16: Бангабер 2, Жан, Лубаки 5, Мисар, Лебеф, Она Ембо 6, Ангу 2, Бианко, Дијандибени 5, Дени 8, Гомбо 25 (9 ск), Поарие 4.

У оквиру другог кола групе „А“ турнира у Сакарији, У16 репрезентација Србије у суботу од 14:00 часова игра против селекције Кине.