Mарјановић и Вучевић придружују се бившим НБА играчима Радмановићу, Тарлаћу, Рађи, Гиричеку, Нестеровићу, Нахбару и другима на НБА кампу “Кошарка без граница Европа 2018”

НБА, ФИБА и Кошаркашки савез Србије објавили су данас комплетан састав активних и бивших играча и тренера из NBA, WNBA, Г-лиге и ФИБА који ће учествовати на кампу “Кошарка без граница Европа 2018″ (Basketball Without Borders Europe 2018). Камп, који се у Европи организује по 17. пут, окупиће 63 талентованих девојчица и дечака узраста до 17 година из 25 европских земаља.

Камп “Кошарка без граница Европа 2018” представиће активне NBA и WNBA играче, укључујући Бобана Марјановића (L.A. Clippers, Srbija) и Николу Вучевића (Orlando Magic, Crna Gora), који ће се придружити раније најављенима Немањи Бјелици (Sacramento Kings, Srbija), Богдану Богдановићу (Sacramento Kings, Srbija), Герију Херису (Denver Nuggets, SAD), Николи Јокићу (Denver Nuggets, Srbija) и Френку Каминском (Charlotte Hornets, SAD/Srbija). WNBA кошаркашице Ана Дабовић (LA Sparks, Srbija) и Соња Петровић (Phoenix Mercury, Srbija) такође ће да учествују на кампу.

Генералном менаџеру Сакраменто Кингса, Владу Дивцу (Србија) и његовом асистенту Предрагу Стојаковићу (Србија) придружиће се Далибор Багарић (Хрватска), Радослав Нестеровић (Словенија), Бруно Шундов (Хрватска) и Драган Тарлаћ (Србија), од којих су готово сви учесници првог кампа Кошарке без граница 2001. године који је одржан у Тревизу у Италији.

На кампу ће учествовати и други бивши играчи: Жарко Чабаркапа (Србија/Црна Гора), Предраг Дробњак (Црна Гора), Гордан Гиричек (Хрватска), Боштјан Нахбар (Словенија), Жарко Паспаљ (Србија), Александар Павловић (Црна Гора), Дино Рађа (Хрватска), Владимир Радмановић (Србија), бивша WNBA играчица Рут Рајли (САД), као и Бено Удрих (Словенија).

Од помоћних тренера који ће бити део кампа “Кошарка без граница” на списку се налазе Ден Бисачио (Miami Heat), Чејс Бјуфорд (Erie Bayhwaks, G League), Дарко Рајаковић (Oklahoma City Thunder, Srbija), Огњен Стојаковић (Denver Nuggets, Srbija), и Ник У’Рен (Golden State Warriors) који ће се придружити претходно најављеним тренерима Грегу Поповићу (San Antonio Spurs), Попају Џонсу (Indijana Pacers) и Жаку Вону (Brooklyn Nets).

Марин Седлачек (Philadelphia 76ers, Srbija) и Патрик Хант (председник Светске асоцијације кошаркашких тренера, Аустралија) су директори кампа, а на догађају у Београду учествоваће и Дру Јодер (Golden State Warriors), кондициони тренер.

Први камп “Кошарка без граница” одржан је у Европи, у јулу 2001. године. Тада су Владе Дивац (Србија) и Тони Кукоч (Хрватска), окупили бивше саиграче из репрезентације Југославије и тренирали са 50 деце из Србије и Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Словеније, у Ла Гиради у италијанском Тревизу.

Саставни део кампа BWB Europe 2018 чиниће и хуманитарна акција “NBA Cares” која ће пружити помоћ деци и младима у оквиру пар здравствених институција у Београду.

Најк, као глобални партнер кампа још од 2002. године и овога пута ће обезбедити спортску опрему за тренере и учеснике кампа.

Камп “Кошарка без граница” броји више од 3,300 учесника из 130 земаља и територија, а више од 55 бивших полазника кампа драфтовано је у НБА или је потписало уговор за неки од НБА клубова из статуса слободних агената. Рекорд је постигнут у сезони 2017/18, када су чак 24 бивша полазника кампа учествовала на првом такмичарском дану НБА лиге, укључујући Милоша Теодосића (L.A. Clippers, Srbija; BWB Europe 2001).

NBA и ФИБА организовали су 55 BWB кампа у 34 града, у 27 земаља на свих шест континената. Више од 260 активних и бивших NBA, WNBA и ФИБА кошаркаша и кошаркашица, као и више од 200 представника тимова из свих 30 НБА клубова, били су део кампова “Кошарка без граница” широм света.

Запратите камп “Кошарка без граница” користећи хештег #BWBEurope на Фејсбуку, Твитеру и Инстаграму.

BWB Asia 2018 одржан је у Делхију, у Индији од 30. маја до 2. јуна, док је BWB Africa 2018 одржан од 1. до 4. августа у Јоханесбургу, Јужноафричка Република