Репрезентација Србије, играчи до 16 година старости, заузела је осмо место на Европском првенству које се одржало у Каунасу (Литванија). Изабраници селектора Ненада Трунића у последњем мечу на шампионату, борби за седмо место, пртерпели су убедљив пораз од селекције Немачке. После изједначеног првог полувремена ништа није указивало да ће српски кадети нагло попустити у наставку сусрета и дозволити ривалу да дође до неочекивано високог тријумфа : Србија – Немачка 64:91 (19:17, 21:27, 7:28, 17:19).

Српски кадети су се боље снашли на самом почетку меча и у шестом минуту преко Андрије Марјановића и Филипа Петрушева повели са 15:8. Ривал је до краја прве четвртине знатно поправио шут и са неколико офанзивних скокова дошао до резултатског прикључка – 19:17. Све теже је наш млади тим долазио до реализације у другој четвртини, а Немци су у 16. минуту прешли у вођство – 25:30. Уследила је серија од девет узастопних поена Марка Ковачевића која је довела до изједначења – 34:34. Финиш првог полувремена припао је ривалу који је на одмор отишао са четири поена предности – 40:44.

Немачки тим почео је трећу четвртину фуриозном серијом 11:0 и за само три минута игре у наставку дуела стигао до убедљивог вођства – 40:55. Разиграни Нелсон Вајдеман убацио убрзо две узастопне тројке које су ривалу обезбедиле недостижну предност већ у 27. минуту – 45:70. Распала се игра нашег младог тима у тим тренуцима, а расположени ривал је у у 34. минуту дошао до рекордног вођства – 49:80. До краја сусрета српски репрезентативци су успели да успоставе равнотежу и бар донекле ублаже тежак пораз – 64:91.

Велики успех за ову екипу је био да смо се пласирали на Светско првенство и као први тренер прихватам пуну одговорност. На жалост, нисмо успели да превазиђемо сопствене слабости у утакмицама за пласман. Генерално гледано, наша репрезентација на овом првенству заостаје у односу на најбоље екипе по конституцији играча а поготово у способностма да се игра брза, атлетска кошарка са притиском на лопту, контранападима и брзим извођењем техничко-тактичких елемената у свим фазама игре. Поред неких објективних проблема у виду одсуства шест играча и здравствених проблема у току првенства мислим да је то главни разлог нашег пласмана на осмо место – истако је Ненад Трунић, селектор српских кадета.

СРБИЈА: Ускоковић 6, Ковачевић 13, Тадић 4, Вуликић, Латиновић 5, Марјановић 12, Матић 2, Новаковић 2, Петрушев 6, Михајлоски, Стајчић 8, Пецарски 6.

НЕМАЧКА: Додинг 3, Гинтер 5, Вајдеман 25, Хаденфелт 3, Бак 6, Бонга 12, Вендлер, Шерић 3, Зербан 4, Волф 9, Херкенхоф 9, Дрешер 12.