После неубедљивог старта и два узастопна пораза кадетска репрезентација Србије, играчи до 16 година старости, заиграла је пуно боље и пласирала се у четвртфинале Европског првенства које се одржава у Каунасу (Литванија). Изабраници селектора Ненада Трунића били су у прилично незавидној ситуацији, јер у другу фазу шампионата нису пренели ниједан бод. Међутим, импресивне игре и уверљиве победе против селекција Француске, Хрватске и Црне Горе лансирале су наш млади тим међу осам најбољих екипа на турниру које ће се борити за медаље, али и за наступ на Светском првенству следеће године Шпанији.

У свим мечевима друге фазе, екипа је одиграла знатно квалитетнију кошарку него у првој фази. После победе над Француском, коју смо остварили тимском игром и квалитетним поштовањем концепта игре, одиграли смо веома квалитетно прво полувреме против Хрватске као и изузетно добру последњу четвртину против Црне Горе. Подижемо квалитет игре и ниво самопоуздања играча, од којих већина нису носиоци игре ни у својим клубовима. Свака утакмица је велико искуство за играче и са сваком победом наше сампоуздања расте, што је у оваквом систему такмичења веома битан фактор. Успели смо да добијемо неколико играча који нису играли добро у првој фази, и још увек као тим имамо доста резерви – истиче селектор Трунић.

Противник репрезентације Србије у четвртфиналу виће селекција Турске (петак, 20:15 часова). Тријумфом у овом дуел српски кадети би дошли на корак од медаље, али би обезбедили и пласман на Светско првенство на које иде пет најбољих са овог шампионата, односно шест ако међу њима буде домаћин СП селекција Шпаније.

Недостатак такмичарског искуства се рефлектује у “празним” минутама на свакој утакмици, тако да нам је први задатаку припреми утакмице четврфинала против Турске да покушамо да држимо континуитет квалитетне игре, пре свега у одбрани.
Турска је веома озбиљан противник са неколико конкретних играча на свим кључним позицијама и са композицијом тима која је за сваки респект. Као и све њихове репрезентативне селекције, темељно су припремљени и доста времена су провели заједно у припреми за првенство. Наш задатак је да што боље нападнемо њихову организовану одбрану и да контранападима покушамо да направимо резултатски суфицит. Уз већ поменуто минимизирање осцилација у одбрани, то су нам примарни задаци у припреми утакм
ице – закључио је Ненад Трунић, селектор кадетске репрезентације Србије.

 

РАСПОРЕД И САТНИЦА 1/4 ФИНАЛА

13:30: Шпанија – Француска

15:45: БИХ – Немачка

18:00: Литванија – Финска

20:15: СРБИЈА – Турска