Кадетска репрезентација Србије, играчи до 16 година старости, уз доста среће пласирала се у другу фазу Европског првенства које се одржава у Каунасу (Литванија). Изабраници селектора Ненада Трунића, после два стартна неуспеха, победили су у трећем колу групе „Ц“ селекцију Италије (79:77) са у том тренутку недовољних два поена разлике, али их је тријумф Финске против Босне и Херцеговине ипак одвео међу 12 најбољих на шампионату. Ипак, српске кадете очекује велика борба за пласман у четвртфиналу јер у новоформирану групу „Ф“ нису пренели ниједан бод.

Приметан је недостатак шест играча из ове генерације који својим квалитетом заслужују да буду део тима. Момци који играју у овом тиму у већини случајева нису носиоци игре ни у својим клубовима, тако да је приметан недостатак такмичаског искуства, нарочито на овако квалитетном и захтевном шампионат. Генерално наши играчи имају дефицит у конституцији и снази у односу на најбоље екипе у досадашњем току турнира. Тенденција данашње кошарке, видљива и овде у каунасу, је брза и агресивна игра, која се очигледно у нашим млађим категоријама не форсира. То се за сада показало као основни недостатак наших играча, који се манифестује у великом броју изгубљених лопти, проблема против агресивних и физички чврстих одбрана. У наредној фази зато морамо да учинимо све да што бољом припремом утакмица камуфлирамо наше дефиците, подигнемо самопоуздање и одиграмо што сигурније и квалитетније – истиче Трунић.

Противници ререзентаиције Србије у другој фази Европског првенства биће селекције Француске, Хрватске и Црне Горе:

Француска је без дилеме физички најдоминантнија екипа на турниру са великим бројем тамнопутих играча који тренирају и играју заједно годину дана. Победили су све утакмице у првој фази и доминирају у скоку испод оба коша. Ако будемо успели да неутралишемо њихов скок и спустимо ритам утакмице на мали број поена имаћемо шансу да се боримо за победу. Храватска и Црна Гора су пре свега шутерске екипе, без великог броја високих играча, које форсирају брзу игру у транзицији.
Наше шансе за пласман у четвртфинале нису велике, јер нисмо пренели ниједан бод из прве фазе. По неким рачуницама ни две победе не гарантују пласман међу осам најбољих. Наравно, даћемо све од себе да добро припремимо утакмице и борићемо се док постоји и најмања шанса – закључио је Ненад Трунић, селектор кадетске репрезентације Србије

 

РАСПОРЕД И САТНИЦА ГРУПЕ „Ф“

 

  1. август: СРБИЈА – Француска (13:30), Финска – Хрватска (15:45), Црна Гора – БИХ (20:15)
  2. август: СРБИЈА – Хрватска (13:30), БИХ – Француска (18:00), Црна Гора – Финска (20:15).
  3. : август: СРБИЈА – Црна Гора (18:00), БИХ – Хрватска (20:15), Финска – Француска (20:15).