Репрезентација Србије, играчи до 16 година старости, пласирала се у четвртфинале Европског првенства које се одржава у Каунасу (Литванија). Изабраници селектора Ненада Трунића у одлучујућем мечу за пласман међу осам најбољих на шампионату после фуриозне завршнице савладали су у оквиру трећег кола групе „Ф“ одличну селекцију Црне Горе. Ривал је у неколико наврата имао двоцифрену предност, био у вођству до половине финалног периода, али у последњих седам минута дуела уследила је серија 23:5 нашег младог тима која је одлучила победника: Србија – Црна Гора 78:64 (13:23, 22:16, 15:18, 28:7).

Нервозна игра, неколико изгубљених лопти и две тројке ривала условили су да се српски кадети суоче са заостатком у трећем минуту – 4:10. Шут је на почетку сусрета одлично служио црногорски тим који је на крају прве четвртине преко разиграног Игора Дробњака дошао до двоцифрен предности – 13:23. У наставку утакмице наш млади тим је захваљујући Андрији Марјановићу и Тадији Тадићу успео да успостави равнотежу на обе стране терена, што је до краја полувремена утицало да се предност противника готово истопи – 35:39

Закуцавањем Марка Пецарског Србија је на старту другог полувремена пришла на 40:43. али су две узастопне тројке Симоновића и Славковића поново ривалу донеле солидну предност – 40:49. Нису одустајали изабраници селектора Трунића, ништа им се не може приговорити на борбености, али честе грешке и непрецизност у нападу олакшавали су селекцији Црне Горе да одржава вођство – 50:57 (30. минут). После пет узастопних поена сјајног Андрије Марјановића и тројке капитена Алексе Матића Србије је у 34. минуту коначно ухватила резултатски прикључак – 60:61. До првог вођства наш млади тим стигао је у 36. минуту прецизним шутом Бориса Латиновића иза линије 6,75 – 63:62. Нагло је порасло самопоуздање српским кадетим, а после нових успешних акција Марјановића и тројке Марка Пецарског и предност је била још убедљивија – 70:62 (38. минут). Ривал је био шокиран фуриозном серијом српских репрезентативаца, све више грешио, а на уласку у последњи минут победник је већ био познат – 74:62. Ипак до последњег звука сирене Марјановић и Ускоковић само су се потрудили да тријумф буде још убедљивији – 78:64.

– На крају је можда пресудила наша боља физичка припремљеност. Ушли смо сувише мекано у утакмицу, дозволили Црној Гори да ради ствари у којима су бољи од нас. Ипак, успевали смо да држимо корак, све време будемо близу. Последњу четвртину смо одиграли заиста одлично, проналазили права решења како у одрбани тако и у нападу. Похвале заслужују сви играчи, а посебно Марјановић који је одиграо онако како се очекује од њега – истакао jе Ненад Трунић, селектор српских кадета.

СРБИЈА: Ускоковић 11, Ковачевић, Тадић 10, Вуликић, Латиновић 8, Марјановић 30, Матић 3, Новаковић, Петрушев 2, Михајлоски, Стајчић, Пецарски 14.

ЦРНА ГОРА: Дробњак 13, Титић 4, Горановић, Поповић, Распоповић 3, Вујовић 7, Славковић 15, Симоновић 19, Милошевић 2, Брновић, Раичковић, Цепић 1.