Репрезентација Србије, играчи до 16 година старости, доживела је још један неуспех на Европском првенству које се одржава у Каунасу (Литванија). Изабраници селектора Ненада Трунића у оквиру другог кола групе „Ц“ поражени су у неизвесној завршници од селекције Финске чиме су довели у питање пласман у другу фазу шампионата. Српски кадети одиграли су веома лоше прво полувреме, губили са 18 поена разлике, али су почетком финалне деонице успели да надокнаде заостатак и пређу у вођство. Међутим, у самој завршници дошло је до новог пада у игри нашег младог тима што их је скупо коштало: Србија – Финска 65:70 (9:17, 13:23, 23:9, 20:21).

Веома тешко су у првом полувремну српски кадети проналазили решења за брзу и атипичну игру селекције Финске. Посебно је проблеме нашем младом тиму правио најбољи играч ривала Елиас Валтонен који је био најзаслужнији што су Финци после првог полувремена имали чак 18 поена предности – 22:40. У нашој селекцији осим Бориса Латиновића у првих 20 минута није било превише расположених појединаца поготово у офанзивним акцијама.

Серијом 9:2 српски кадети су почели друго полувреме и најавили пуно боље издање у наставку сусрета. Поенима разиграног Алексе Ускоковића Србија је у 26. минуту смањила на 38:46, а до краја треће четвртине још више се приближила одбеглом ривалу – 45:49. До толико жељеног вођства наш млади тим стигао је у 32. минуту кад је Андрија Марјановић реализовао једну брзу кпнтру – 50:49. Била је то инјекција самопоуздања за изабранике селектора Трунића који су ухватили резултатски прикључак. У последња три минута дуела ушло се при резултату 60:60, међутим уследила је серија промашаја српских кадета, што је казнио Хејконен са пет узастопних поена и довео Финце до предности 60:65- 28 секунди пре последњег звука сирене. У следећем нападу узвратио је тројком Ускоковић – 63:65. Сасвим очекивано дошло је до пенал завршнице у којој ривал није грешио са линије слободних бацања што му је помогло да сачува предност и дође до тријумфа – 65:70.

Одиграли смо веома лоше прво полувреме са 19 изгубљених лопти и неодговорним понашањем у игри. Видео се неодостатак квалитета у игри условљен отказима и неприсуством пет играча ове генерације. У другом полувремену смо покушали сталном променом одбране да преокренемо резултат што смо врло брзо успели, али нисмо имали довољно концентрације да надокнадимо огроман број изгубљених лопти. Систем такмичења је такав да и даље имамо шансу да се пласирамо у другу фазу шампионата. Против Италијана потребна нам је победа од четири и више поена разлике или било који тријумф, уколико Финска победи селекцију БИХ. Као селектор, са својим Стручним штабом учинићу све да изазовемо позитивну реакцију код екипе и да борбеношћу и организацијом игре надокнадимо недостатак квалитета – истако је Ненед Трунић, селектор кадетске репрезентације Србије.

СРБИЈА: Ускоковић 20, Ковачевић, Тадић, Вуликић, Латиновић 20, Марјановић 9, Матић 2, Новаковић 6, Петрушев 2, Михајлоски, Стајчић 1, Пецарски 5.

ФИНСКА: Е. Вакслакс 6, Пихлајмаки, Антикаинен 11, Густавсон 8, Хејнонен 11, Росквист, Р. Вакслакс 7, Саринен, Валтонен 25, Лами 2, Хеикила, Јакола.

У оквиру трећег кола групе „Ц“ Европског првенства у Каунасу, кадетска репрезенатција Србије у суботу од 15:45 часова игра против селекције Италије.