Репрезентација Србије, играчи до 16 година старости, наставила је са одличним играма и победама у другој фази Европског првенства које се одржава у Каунасу (Литванија). Изабраници селектора Ненада Трунића су после Француске савладали и селекцију Хрватске и дошли само на корак од пласмана у четвртфинале. Српски кадети су одлично почели утакмицу, већ у првој четвртини стекли двоцифрено вођство, имали чак 19 поена предности у другој четвртини, али су тријумф осигурали тек у последњим секундама узбудљивог дуела у „Сабонис Центру“: Србија – Хрватска 75:71 (21:13, 14:17, 17:17, 20:27).

Само у уводним минутима водила се равноправна борба, да српски кадети предвођени Марком Пецарским и Андријом Марјановићем већ до краја прве четвртине остварили убедљиву предност – 24:10. Имао је наш млади тим и „+ 19“ (31:12) у 14 минуту, али је ривал до краја првог полувремена успео да смањи на подношљивих – 38:27.

Све бољи Борис Латиновић разиграо се на старту треће деонице и повисио на 48:32 у 24. минуту. Међутим, поново је дошло да пада концентрације и серије грешака нашег младог тима, што Хрвати користе да серијом 10:0 дођу до резултатског прикључка – 48:42. Уследио је тајм-аут селектора Трунића, а затим тројка капитена Алексе Матића и одлична акција Марјановића које су вратиле сигурност и самопоуздање у редове српских репрезентативац – 53:42. Имали су српски репрезентативци сигурно вођства и пуну контролу све до 37. минута кад је на семфаору писало – 65:56. Ривал тада креће на све или ништа погађа неколико тешких шутева и смањује на 71:68. Међутим, Алекса Ускоковић у последњих 13 секунди реализује сва четири слободна бацања и доноси велики тријумф селекцији Србије – 75:71.

– Одлично отворена утакмица у којој смо готово све време имали потпуну контролу и где смо испоштотвали све тактичек замисли. У самој завршници дошле су до изражаја наше старе слабости, а био је присутан и страх од победе. Ипак, успели смо да пронађемо најбоља  решења и сачувамо тријумф који је по свему виђеном сасвим заслужен. Очекује нас кључна утакмица против селекције Црне Горе од које нам зависи пласман у четвртфинале. Ако победимо можемо бити чак и други у групи чему се мало ко надао после прве фазе шампионата. Црногорски тим је веома незгодан, у ротацији је чак 10 играча подједнаких квалитета који играју веома брзо. Ако зауставимо њихов шут, посебно за три поена и  спречимо офанзивни скок верујем да смо ближи победи – истако је Ненад Трунић, селектор српских кадета.

СРБИЈА: Ускоковић 10, Ковачевић, Тадић 2, Вуликић 5, Латиновић 19, Марјановић 16, Матић 7, Новаковић, Петрушев, Михајлоски 2, Стајчић, Пецарски 14.

ХРВАТСКА: Јордано 9, Видовић 3, Јуларић 1, Омрчен 2, Шарић 14, Накић 2, Марић, Дрежњак, Вргоч 2, Михалић 7, Бајо 23, Сунара 8.

Репрезентација Србије се у оквиру трећег кола групе „Ф“ на Европском првенству у Литванији у среду од 18:00 часова састаје са селекцијом Црне Горе.