Репрезентација Србије није успела да се пласира у финале летње Универзијаде која се одржава у Кинеском Тајпеју. Изабраници селектора Зорана Тодоровића поражени су убедљиво у полуфиналном дуелу од селекције САД. Српски репрезентативци, нису успели да се опораве од претходног меча са Финском који су добили после два продужетка и пруже јачи отпор мотивисаним Американцима:  Србија – САД 61:93 (15:25, 8:21, 13:23, 25:14). У мечу за треће место репрезентација Србије се у уторак у 11.30 по нашем времену састаје са Летонијом.

Видно уморни и емотивни испражњени кошаркаши Србије су покушали да се што боље супротставе физички супериорној селекцији САД. Међутим, од самог почетка било је видљиво да је ривал далеко спремнији за овај меч и да ће лако искористи све проблеме нашег тима.  Већ на полувремену Американци су имали недостижну предност која је износила 46:23.

До рекродне предности ривал је стигао на истеку треће четвртине када је било 79:36. Ипак, у последњих десет минута српски репрезентаативци су дали све од себе како би смањили заостатак и изборили се за што часнији пораз у чему су на крају и успели – 93:61.

– Срце је хтело, али ноге нису слушале. Сувише смо уморни, исповређивани, да би пружили више против одличних Американаца. Покушаћемо да се одморимо, узмемо ваздух и покушамо последњим атомима снаге да победимо у утакмици за треће место и дођемо до бронзане медаље – истакао је селектор Зоран Тодоровић.

 

СРБИЈА: Јовановић 9, Бркић 2,  Тејић 12,  Ненадић 8, Вељковић, Павловић,  Ђоковић 10,  Николић 2,  Шаренац 9, Топаловић 4, Вранеш 5, Матић.

 САД: Вилер 1, К. Едвардс 16, Јуинг 2, Томпсон 6, В. Едвардс 31, Клајн 8, Истрен 8, Тејлор 6, Ејфарт 2, Матијас 8, Хас 2, Стефановић 3.