У „Кући кошарке“ данас је одржана конференција за медије и пригодан коктел посвећен нашим јуниорима, који су освојили златну медаљу на Европском првенству у Летонији. Присутна је била комплетна екипа и стручни штаб, који су претходних дана донели много радости кошаркашкој Србији.

Бројни представници медија, пријатељи и запослени у КСС дочекали су шампионе громогласним аплаузом, а први их је поздравио председник КСС Предраг Даниловић.

– Већ имамо злато мушке селекције у баскету 3 на 3, сребрну медаљу младе женске репрезентације и сада најсјајније одличје јуниора… Прошле године смо били јуниорски прваци Европе са Владом Јовановићем, а овог лета смо са Александром Бућаном потврдили примат у Европи. Јако је важно да имамо континуитет успеха млађих селекција. Кошаркашки савез Србије веома цени квалитетан рад са младима, а кроз организацију кадетске и јуниорске лиге заједнички стварамо шампионе. Већ од петка ћемо се надати још једном успеху, кадета на Европском првенству које почиње 10. августа у Новом Саду. Убеђен сам да ће доста ових момака играти и за А селекцију – рекао је Даниловић. – Ово не говорим са аспекта неког ко је паметнији или са места председника Савеза, већ из угла неког ко је играо кошарку. Овај период преласка из јуниора у сениоре је веома осетљив и битан за ове момке. Искрено се надам да ће клубови у којима они играју да им дају довољно простора. Наравно, знам колико је и тешко водити клуб, сви истовремено очекују резултате и да се стварају млади играчи, али, надам се да ће добијати још више простора јер је то једини начин да многи од ових момака буду у А репрезентацији Србије. Од срца им честитам и захваљујем им на овом невероватном успеху.

Присутнима се обратио и потпредседник за мушку кошарку Игор Ракочевић,

– Примарни циљ је био да се пласирамо на Светско првенство следеће године, али је направљен и корак даље па је освојено злато, друго узастопно јуниорско, што је стварно реткост у европској кошарци. Захвљујемо се свим момцима који су се жртвовали, дали своје време, тренерима… Оно што је стварно било интересантно је да су стварно играли као одрасли, сениорски играчи. Уклопити ове дечаке да тако играју је велико умеће и за то заслуге припадају тренеру Бућану. Надам се да ћемо на Светском првенству следеће године направити још један овакав резултат.

Човек који је са својим сарадницима сјајно водио екипу са клупе, чије су заслуге за ово злато немерљиве – Александар Бућан, пре говора позвао је капитена Далибора Илића да уручи златне медаље из Риге председнику КСС Предрагу Даниловићу и генералном секретару КСС Дејану Томашевићу, који су са задовољством поздравили овај гест.

– Показали смо кроз ово такмичење ко смо и шта смо. Хвала Савезу за обезбеђене услове за припреме и рад, ово је успех свих запослених у КС Србије. Ово је медаља мојих колега који раде са овим играчима у клубовима, као и медаља клубова из којих они долазе. Наравно, без стручног штаба који је деловао као један тим не бисмо успели. Велику помоћ сам имао од мојих асистената и надам се да су пред овим момцима још велика такмичења и да ће бити успешни као сада – поручио је Бућан.

Капитен наших златних јуниора Далибор Илић, иначе кошаркаш Игокее, одговорио је на два питања за тебе – шта је помислио када је први подигао пехар и како је Република Српска прославила или како ће тек да прослави ово злато.

– Осећај је неописив… Када сам подигао пехар, био сам у шоку, ово је за мене највећи успех у каријери. Мени као момку из Републике Српске то много значи. Није мала ствар бити капитен ове генерације. Хвала стручном штабу и саиграчима што су имали поверење у мене. Осећам се поносно. Хвала свима који су нам пружили подршку, Савезу који је од почетка уз нас, свима из Србије и Републике Српске. Тамо су људи већ прославили, али тек ће када ја стигнем…

На крају, МВП првенства и члан најбоље петорке ЕП Марко Пецарски упитан је ко га је први после утакмице позвао телефоном и шта му је рекао, мало се збунио, а затим рекао:

– Први су ме позвали чланови породице у најближи пријатељи, који су ми честитали на великом успеху… – уз осмех је рекао Пецарски.

После конференције, одржан је пригодан коктел, а златни јуниори су добили торту у облику кошаркашке лопте на којој је била реплика медаље из Риге.

Србију је на Европском првенству у Летонији представљало ових 12 играча: Павле Кузмановић, Алтин Исламовић, Лука Церовина, Богдан Недељковић, Марко Пецарски, Богдан Рутешић, Зоран Пауновић, Аријан Лакић, Тома Васиљевић, Далибор Илић, Урош Трифуновић и Филип Петрушев.

У стручном штабу селектора Александра Бућана били су помоћни тренери Жарко Милаковић и Бојан Салатић, кондициони тренер Милош Цветановић, физиотерапеут Аљоша Љубичић, као и тим менаџер Виктор Антић.