У Kuћи кошарке, одражана је конференција за медије и пригодан коктел у част младим репрезентативкама Србије, које су недавно, на Европском првенству у Шопрону, освојиле сребрну медаљу.

Девојке је прво поздравио Дејан Томашевић, генерални секретар КСС, који је истакао:

– Обично на овом месту седи председник Савеза, али он је тренутно на службеном путу. И ја вам, у његово, своје и у име свих људи из Кошаркашког савеза, од срца честитам на сјајном резултату. Питање свих питања, од како смо дошли у Савез, је да ли треба у млађим категоријама форсирати резултат или правити играче за А селекцију. Мислим да је најбоље када се уради једно и друго. Сигуран сам да ће многе од вас врло брзо бити и у А селекцији. А већ сте освојиле две медаље и већ сада стичете навику, што је феноменална ствар. Ми заиста много очекујемо од женске кошарке. Између осталог, зато смо се прихватили организације Европског првенства, следеће године у нашој земљи и мислим да сте ви да направиле сјајну увертиру. Од срца вам желим да многе од вас постану и сениорске репрезентативке и да остварите све што сте желеле када сте почињале да тренирате.

 

Уз честитке селектору Милошу Павловићу и његовом стручном штабу, Томашевић је закључио причу речима:

– Није битно само освојити медаљу, већ и начин на који се долази до тих сјајних резултата. Чињенице да су вам и све друге селекције честитале и на уласку у полуфианле и финале, па и сјајно вас дочекале када сте се вратиле после пораза у финалу, сигуран сам да ће бити још медаља.

 

Ана Јоковић, потпредседница КСС задужена за женску кошарку, била је све време уз тим у Шопрону. Сада је рекла:

– Најважнији је континуитет освајња медаља када је женска кошарка у питању, ово нам је четврта медаља у низу, како у сениорској конкуренцији, тако и у млађим категоријама. Овде имамо пет девојака које већ две године заредом освајају медаље. Очекујем да се већ у блиској будућности нађу у А тиму. Пре две године смо играли полуфинале, изгбили од Италије на продужетке, због неких других ствари. А 2014. смо играли за бронзу против Италије, када нам је поништен регуларан кош и када је требало да освојимо бронзу. Млађе селекције треба да служе да се кроз њих праве играчи, али играчи не могу да се направе без резултата. Све честитке „јадранкама“, како је Невена Наумчев назвала тим, као и Милошу и његовом стручном штабу.

 

Пре било какве приче, селектор Милош Павловић се извинио свима у име девојака које нису могле да дођу на пријем у Кућу кошарке.

– Без обзира на то, за мене тешко финале, мислим да смо остварили огроман успех. Пре свега, зато што је у континуитету освојена још једна медаља, зато што је системски рад дошао до изражаја и поново смо били у ситуацији да играмо велико финале и да покушамо а креирамо навику да играмо за висок пласман и да се тога више не плашимо. Врло сам задовољан понашањем девојака, односом током комплетних припрема, само ми знамо колико је било тешко од почетка и колико је било неких несигурности. Успели смо све то да превазиђемо. Сви сте видели како је то изгледало на терену, како су се двојке бориле. Од срца им честитам. Оне су прве испред једнаких које су донеле све ово и омогућиле нама из стафа да радимо свој посао на најбољи могући начин.

Селектор се захвалио Кошаркашком савезу Србије на условима које су имали током припрема и такмичења.

– Одговорно тврдим да су из године у годину све бољи. Наставићемо да радимо свој посао, а уз њихову подршку гарантујем да ћемо расти из године у годину, у свим селекцијама.

 

Капитен Ивана Катанић, иначе чланица идеалне петорке, је додала:

– Хвала свима, ово је велики успех за нас. Пресрећне смо што смо уопште ушле у финале. Наравно, остаје жал што нисмо освојиле злато, али биће прилике догодине.

 

Теодори Турудић, сјајном крилу репрезентације Србије, остао је најтежи задатак – да се после свега реченог не понавља. Зато је кратко констатовала:

– Хвала свима који су били уз нас, посебно девојкама и стручном штабу. Остварили смо велики успех, догодине можда буде било и боље.

 

По завршетку конференције, Кошаркашки савез Србије изненадио је вицешампионке Европе тортом у облику кошаркашке лопте.