Акција „Кош за још“ представља искорак не само у спорту већ и у образовању и васпитању најмлађе популације која представља будућност државе Србије“ – изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић на конференцији за новинаре поводом заједничке акције „Кош за још“ коју спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство омладине и спорта, Кошаркашки савез Србије и Стална конференција градова и општина.

На конференцији одржаној у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, министарЈовановић је нагласио, да је посебност ове акције у томе што она промовише спорт као универзални принцип који не познаје разлике, који се препознаје као квалитет у целом свету, даје мерљиве резултате а најважније је да акција пропагира физичку активност која је најважнији фактор у очувању здравља.

Изражавајући задовољство што ће на овај начин бити промовисано укључивање у спорт најмлађе популације предшколског и школског узраста, министар просвете, науке и технолошпког развоја је истакао да ће на овај начин деци и ученицима бити представљен и нови начин исхране који би елиминисао брзу храну која води ка екстремној гојазности, што је окидач за све већи број болести као што су шећерна болест, хипертензија и кардиоваскуларне болести.

– Укључивање у спорт значи и одвајање деце и ученика од модерних средстава забаве као што су видео – игре или разне друштвене мреже на интернету, али и промовисање позитивних примера чиме би се значајно смањила агресија јер спорт води ка здравом животу, развијању вишег степена толеранције, поштовања и уважавања, рекао је министар Јовановић.

Драган Атанасов, помоћник министра омладине и спорта је подвукао да је значај ове акције и у томе да што више деце, која нису укључена у рад у спортским клубовима, буде укључено у физичко вежбање, као и да је ова акција само почетак у низу активности тог Министарства.

Дејан Томашевић, потпредседник Кошаркашког савеза Србије је обраћајући се новинарима изразио захвалност министарствима која су подржала акцију „Кош за још“, додајући да сама акција носи поруку „мање спорта на телевизији, више у пракси“, што ће показати и телевизијски спот који ће ускоро почети да се емитује, а чију је афирмацију помогао и Александар Ђорђевић, селектор Кошаркашке репрезентације Србије.

Промотивну акцију „Кош за још“ покренула је група студената факултета ФЕФА Београд, заљубљеника у кошарку, са основном идејом да пошаљу другачију слику о кошарци него што она сада иде кроз бројне негативне појаве везане за такозване навијачке групе и хулигане.

Акција је усмерена на следеће категорије деце и ученика кроз конкурсе:

1. деца из вртића – ликовни конкурс кошаркашке тематике;
2. деца узраста од првог до четвртог разреда – ликовни или литерарни конкурс кошаркашке тематике и
3. деца узраста од петог до осмог разреда – литерарни конкурс кошаркашке тематике.

Рок за доставу ликовних и литерарних радова је 31. јануар 2014. године. Радове слати на адресу: Кошаркашки Савез Србије, „Кош за још“, Сазонова 83, 11000 Београд.

Прве део акције биће заокружен на Финалном турниру КУП-а Радивоја Кораћа, 09. фебруара 2014. године, када ће бити додељене награде најбољима.