Данас је у Кући кошарке у Сазоновој одржана конференција за медије на којој су биле присутне Ана Јоковић, потпредседница КСС задужена за женску кошарку и Марина Маљковић, селекторка женске сениорске репрезентације Србије.

Присутнима се прво обратила Ана Јоковић, која је говорила о Гордани Богојевић Ковачевић и сениорској репрезентацији.

„Меморијал Гордана Богојевић Ковачевић је увек јако тежак и тужан дан за мене. Имала сам 13 и по година када сам ушла у први тим Црвене звезде и упознала Гоцу и ту трофејну генерацију. Играле су касније иу репрезентацији заједно. Време лети, прошло је пет година од када нас је Гоца напустила. Она је сигурно једна од наших најбољих кошаркашица свих времена. Има 105 наступа у репрезентацији наше земље и преко 1.000 постигнутих поена. Први Меморијал је одржан 21. децембра 2010. године у организацији Кошаркашког клуба Хемофарм, а од 2011. КСС је преузео организацију. Сваке године мењамо места одигравања, Вршац, Крагујевац, Београд, места где је Гоца играла. Трудимо се да у предигри главне утакмице играју наше млађе категорије, та деца нису упознала Гоцу и ово је добар начин да се упознају са ликом и делом Гордане Богојевић.

Што се тиче сениорске репрезентације, пре месец дана је одржан жреб у Будимпешти. За мање од пола године нас очекује Европско првенство. Имамо високе амбиције и желимо да будемо међу пет екипа како би обезбедили пласман у квалификације за Олимпијске игре. Треба да стојимо чврсто на земљи, да не летимо високо. Када је овај циклус почео 2011. године, када је Драган Ђилас дошао на чело Савеза и изједначио мушку и женску кошарку, све је некако брзо ишло. Пласирали смо се на ЕП, били четврти у Европи, једну лопту нас је делила да будемо четврти у свету, али је и осмо место изванредан успех. Када смо тада причали да ћемо учествовати на Олимпијским играма тада нам се 70 одсто људи смејало. Сада ми смета када нас сви виде као учеснике. Не треба стварати тензију и притисак, треба оставити Марину и девојке да се припреме. План припрема је готов. За крај, хтела бих да се захвалим свима за изванредно извештавање о женској кошарци из Турске и да позовем да у још већем броју извештава из Мађарске. „

Сениорска репрезентација Србије на петом по реду Меморијалу Гордана Богојевић Ковачевић наступиће са 12 играчица, од којих су неке по први пут у А тиму. Србија је међу првима, ако не и прва, селекција која је до последњег детаља комплетирала план и програм припрема за предстојеће Европско првенство у Мађарској и Румунији. О свему томе представницима медија говорила је селекторка Србије Марина Маљковић.

„Гордана Богојевић Ковачевић је при заласку своје каријере, када сам ја почињала тренерску каријеру у Ушћу, назвала и питала да ли може да дође јер је чула да се добро тренира. У тој полусезони је она толико допринела развоју тих кошаркашица да је то за сваку похвалу. Свакако да играчице које су играле са њом могу најбоље да говоре о њој.

Ово је ревијална утакмица, али нама ништа није ревијално, нити неозбиљно. Ми смо пришли свему овоме на озбиљан начин и то је још једна потврда како ради Кошаркашки савез и женска сениорска репрезентација.

Пресрећна сам јер сам дан раније учествовала на трибини „жене и спорт“, пресрећна што остали нашу женску кошарку издвајају као позитиван пример у овој земљи. Сви нас наводе као пример колико пуно може да се уради за мало времена.Стварно ми је при срцу када видим да остали женски спортови у Србији долазе нас да питају како радимо.

Ниједна кошаркашица која је на списку за Меморијал није ту случајно. Желела сам да ослободим обавеза из оправданих разлога 04:00 кошаркашице. То су Ана и Милица Дабовић, Дајана Бутулија и Јелена Миловановић. То су једине 4 кошаркашице које нисам позвала из оправданих разлога.Милица има јако тешку сезону у Лиону, Ана 26. децембра игра утакмицу купа Турске, Дајана је МВП шведске лиге, права је звезда тамо. Јако мало људи зна нешто о шведској лиги и репрезентације, али запамтите да сам најавила њихове добре игре. Јелена Миловановић такође има сјајну сезону у Курску.

Са друге стране желела сам да видим нека нова лица. Увек се водим девизом, да мирно спавам, али да пре тога све Српкиње, колико год година да имају или било где да играју, да прођу кроз шири репрезентативни списак. Невена Јовановић и Саша чађо су добиле моју дозволу да не дођу на Меморијал. Све остале девојке које су можда биле учеснице Светског првенства или чија имена нећете сада чути, да вас не изненади, њихова полусезона је била лоша и самим тим ја сматрам да не треба да буду на Меморијалу. Европско првенство почиње за пет месеци, то је све јако близу.

Списак за Меморијал гласи: Александра Станаћев, Сања Орозовић, Милена Марјановић, Сара Крњић, Јована Видаковић, Тијана Ајдуковић, Тина Јовановић, Кристина Балтић, Александра Црвендакић, Тамара Радочај, Мирјана Бероња и Александра Катанић. То је 12 кошаркашица за Меморијал. Неке девојке су играле на Светском првенству, неке девојке су нове, неке никада нису играле за сениорску репрезентацију, попут Катанић, које тек треба да се докажу.

Ми смо на данашњи дан, 23. децембра, комплетно завршили цео план и програм припрема за Европско првенство. За женску кошарку у нашој малој Србији мислим да ово јако добро звучи. Окупљамо се 27. априла и одлазимо на Златибор где ћемо бити до 9. маја. Ту ћемо одиграти две утакмице са Црном Гором. Након тога идемо на једини наш одлазак у иностранство. Путујемо 13. маја у Француску на турнир који ће се одржати у Лиону где ће учествовати Словачка, Велика Британија, Француска и Србија. То је једини одлазак из Србије током припрема. Након турнира одлазимо у Вршац, то је новина у последњих неколико година. Имаћемо одличне услове за рад и ту нам долази у госте велика Аустралија.

Резултатима које смо постигли имамо велику срећу да нам велики долазе на ноге. Играћемо две утакмице у хали „Миленијум“. Након тога долазимо у нашу стару базу Београд на трећи део припрема. Биће то у нашој старој бази у „Визури Земун“. Ту ћемо такође одиграти две утакмице, а ривал ће бити велика Кина. Последња провера пред одлазак на Европско првенство су две утакмице против Грчке у Београду. Мислим да смо једна од првих, ако не и прва, репрезентација која има комплетно одрађен план и програм до последњег тренинга.

Ми смо сада на самим вратима репрезентација из прве лиге и много је тешко ући у прву лигу. Али, то је наш сан, да уђемо међу те велике репрезентације.

Биће изненађења и за списак за Европско првенство. Наравно, позитивних. Просто, од почетка увек причамо о једној речи – ТИМ. Тим, тим и тим изнад свега. Тај тим је показао резултате и тај тим по мишљењу мојих колега има препознатљив стил кошарке у Европи. То је тим о коме се прича, то је тим кога се плаше, али се слажем са Аном да треба бити чврсто на земљи.Као што рекох, ми нисмо још прва лига као што су Шпанија, Француска или Турска. То желимо да остваримо, а све то прави тај тим. Тим има своју препознатљиву игру, са јаком одбраном, преко целог терена, са јако брзим и прецизним контранападима … Да ли ће бити неких нових имена? Верујем да хоће, као што их је било у позиву за Меморијал. Ништа што ће на било који начин да нарушава тим никада неће бити присутно. Тим је постигао све ове резултате и стојимо иза њега. Тим на терену и ван терена. „