Конференције за медије у Кући кошарке после завршетака такмичења млађих мушких селекција постају традиционалне овог лета. После младе и јуниорске репрезентације које су дошле до медаља на континенталним првенствима, обележен је и у успех У17 селекције која је на Светском првенству одржаном у Уједињеним Арапским Емиратима освојила треће место и бронзану медаљу. Српски кадети су турнир у Дубаију окончали скором 6-1, а једини неуспех доживели су у полуфиналу шампионата кад су поражени од каснијег освајача златне медаље, селекције САД. Новинарима се и овога пута обратио Драган Тарлаћ, директор мушких репрезентативних селекција, као и чланови У17 селекције: капитен Војислав Стојановић, Вања Маринковић и Стефан Пено.

– Утисак струке, тренера који су радили са овом децом је да је остварен искорак, да је направљен заиста велики успех. У конкуренцији селекција из Европе, Јужне и Северне Америке, Кине и Азије наши репрезентативци су завршили на победничком постољу, били најбољи представник нашег континента. Честике заслужују сви чланови стручног штаба који су још једном показали огромну посвећеност, као и сви играчи ове генерације којима је ово трећа медаља у последње две године. Били су најбољи на ,,ЕYОФ”-у други у Европи и сада трећи на свету. Надам се да ће још више напредовати, следеће године бити још бољи, а није далеко дан кад ће се наћи на ширем списку сениорске репрезентације. Највише зависи од њих самих, ми смо ту да их усмеримо и помогнемо им да искажу свој неспорни таленат и потенцијал – истакао је Драган Тарлаћ.

Капитен Војислав Стојановић уверава да је медаља у Дубаију плод напорног и колективног рада ове генерације.

– За овај успех заслужан је стручни штаб, играчи који су играли на шампионату, али и они који нису успели да се изборе за место у тиму, а били су са нама од првог дана припрема. Остварили смо шест победа, успели смо да се осветимо Шпанцима, докажемо да смо најбољи у Европи. Што се тиче утакмице са Американцима дуго смо били равноправни, али нисмо успели да у трећој четвртини парирамо њиховом агресивном стилу. Да је са нама био Милош Глишић који се повредио пред полазак у Дубаији можда би још дуже имали резултатски прикључак.

Вања Маринковић је овог лета освојио медаље са јуниорском и кадетском селекцијом:

– Било је теже психички, него физички играти на два шампионата. Светско првенство у Дубаију памтићу по мечу са Американцима сигурно најтежим испитом у нашим каријерама, као и победи против Шпаније чиме смо успели да им се осветимо за болан пораз у финалу кадетског шампионата у Украјини.

И Стефан Пено се може похвалити да је за само неколико недеља два пута био на победничком постољу са У18 и У17 селекцијом Србије:

– Имали смо само два заједничка тренинга са кадетском селекцијом, али смо првих пет мечева искористили да се што боље уиграмо за меч са Американцима. Показали смо да можемо да играмо против њих, да нису ванземаљци као што се причало.