Освајање бронзане медаље младе репрезентације Србије на недавно завршеном Европском првенству за играче до 20 година одржаном на Криту (Грчка) био је повод да се у Кући кошарке одржи конференција за медије. Новинарима су се обратили Драган Тарлаћ, директор свих мушких селекција, селектор Дејан Мијатовић, као и репрезентативци Никола Јанковић и Никола Ребић.

– Честитке стручном штабу и играчима на изузетној посвећености и раду који су показивали од првог дана припрема што их је уосталом и довело до медаље. Правити анализе после завршетка шампионата је много лакше кад се оствари успех. Код нас је уобичајно да се траже замерке и кривци, али ми смо се трудили да увек будемо позитивни. Веровали смо у ову генерацију, иако многи од њих немају задовољавајући статус и минутажу у клубовима. Учинићемо све да им помогнемо да добију што више простора, јер не желимо да нам играчи нестају после завршетка јуниорског стажа. Верујем да ће многи од њих следеће години добити позив у Универзитетске селекције или се наћи на списку нашег најбоље тима – истакао је Драган Тарлаћ и напоменуо да је селектору Дејану Мијатовићу истекао уговор са Савезом, али да се нада ће трофејни стручњак у раду са млађим селекцијама и следеће сезоне предводити нашу У20 репрезентацију на Европском првенству.

Медаља за Немању Ђорђевића

Селектор Дејан Мијатовић испунио је обећање дато пре одласка на Европско првенство и на конференцији за медије у Кући кошарке бронзану медаљу уручио Немањи Ђорђевићу.

– Немања није играо на шампионату, али има велике заслуге за освајање ове медаље. У најтежим тренуцима на првенству, био нам је мотивација и терао нас да истрајемо, да ни не помислимо да одустанемо. У току припремног периода чак три пута је позиван да помогне, јер нас је на тренинзима понекад било недовољно за квалитетан рад. Увек се без размишљања одазивао, уз речи да је репрезентацији Србије увек на располагању, да је спреман да помогне. Одавно нисам видео такав пример људскости и припадности. Све нас је задивио и мотивисао. И зато ова медаља треба да припадне Немањи Ђорђевићу – истакао је Мијатовић, уз аплаузе и овације, чланова стручног штаба и присутних репрезентативаца на конференцији за медије у Кући кошарке.

Сјајне игре Николе Јанковића награђене су избором у идеалну петорку Европског првенства:

– Било је изузетно тешко, имали смо проблема још на почетку припрема, али смо све решавали у ходу, ништа није могло да утиче на нас. Показали смо карактер, поред индивидуалних квалитета, били смо прави тим, имали сјајну атмосферу што је било пресудно да остваримо успех и поново освојимо медаљу.

Никола Ребић је такође имао велики допринос у освајању бронзане медаље на Криту.

– Упркос свим проблемима поново смо се нашли на победничком постољу. Пре почетка шампионата многи нису веровали у нас, било је сумње у наше могућности, што нас је мотивисало да одиграмо најбоље што може и дођемо до медаље.

Селектор Дејан Мијатовић најпре се захвалио сарадницима из стручног штаба, Дејану Бодирогу и Драгану Тарлаћу на свакодневној подршци, а посебно је истакао да је поносан на своје изабранике који су још једном донели медаљу са великих такмичења.

– Генерација играча рођених 1994 завршила ЈЕ трогодишњи циклус. После бронзе на Европском првенству у Летонији 2012., сребра на Светском шампионату у Чешкој прошле године и на Криту смо завршили на победничком постољу. Успели смо да оставимо запажене резултата, али и да не одустанемо од зацртаног пројекта прављења играча за сениорску репрезентацију. Ови момци имају, таленат квалитет и физичке предиспозиције да буду будућност наше кошарке у следећој деценији. Да би се то заиста остварило треба им помоћи, поготово сад кад прелазе у сениорску конкуренцију. Период током лета у репрезентацији треба да им буде само на надоградња, али оно што је пуно важније, такав рад морају да имај током читаве године, пре свега да се изборе за статус и што више играју у својим клубовима – закључио је Дејан Мијатовић.