Мушка кадетска репрезентација Србије остварила је велики успех освајањем сребрне медаље на Европском првенству у Украјини, а тим поводом у Кући кошарке данас је одржана веома посећена конференција за медије. Новинарима су се обратили Драган Тарлаћ, директор репрезентативних селекције, Вања Гуша, селектор У16 репрезентације Србије и Стефан Пено, МВП недавно завршеног шампионата у Кијеву.

Драган Тарлаћ, се најпре осврнуо на резултате свих пет млађих репрезентативнх селекција, које су овог лета, на седам такмичења освојиле пет медаља, а посебан акценат ставио је на успех кадетске селекције на чијем је шампионату у Украјини био приустан:

– Ови момци су се и током године често окупљали, јер то је било неопходно за њихов напредак. Учествовали су зимус на јаком турниру у Сакарији, имали овог лета веома квалитетан програм рада, били више од девет недеља на припрема, на којима су између осталог освојили златну медаљу на EYOF-u, напредовали на индивидуалном и тимском плану. Играли су све боље како је шампионат одмицао, стигли до финала, где су сигурно стекли неопходно искуство које ће им сигурно помоћи кад се следећи пут буду борили за златну медаљу. Понашањем и начином на који су репрезентовали нашу кошарку побрали су бројне симпатије свих тренера и учесника турнира. Поред сребрне медаље, Стефан Пено је по одлуци свих селектора МВП шампионата, а Милош Глишић члан иделане петорке. Ове награде треба само да им буду инцијална каписла за даљи рад, јер је евидентно да су на правом путу. Реч је о веома талентованој генерацији која ће следеће године конкурисати за чак три селекције. Неки од ових играча имају право да и следећг лета играју на У16 Европском првенству, већина ће наступити на У17 Светском првенству за које су се такође изборили у Кијеву, а они најбољи наћиће се и у јуниорској репрезентацији. Увек смо били авангарда, пружали шансу најталентованијима да играју са старијама, како би још више напредовали и што пре стигли до крајњег циља, дреса наше набоље сениорске селекције – закључио је Драган Тарлаћ, директор млађих репрезентативних селекција.

Талентовани Стефан Пено, био је помало разочаран и тужан што са својим репрезентативним друговима није успео да се у Кијеву нађе на највишем стпенику победничког постља:

– Још првог дана припрема смо се договирили да је наш циљ златна медаља на Европском првенству у Украјини. Имали смо одличну атмосферу, напорно смо радили сваког дана, тријумфовали на ЕYОФ-у, стигли до финала у Украјини. У мечу за шампионску титулу, заиста смо дали све од себе, али нисмо успели. Надам се да ће бити боље већ следеће године на Светском првенству и да ћемо се тада реванширати Шпанцима.

Селектор Вања Гуша покушао је да у најкраћем анализира припремни период и учинак нашег тима на Европском првенству у Украјини:

– Увек је расправа око тога да ли треба направити резултат или играче на континеталним шампионатима млађих категорија. Нисам има дилему, играчима сам рекао да на сваком мечу морају да се боре за победу, за бодове, да размишљају само о првом месту. Победнички менталитет морају да стекну још од малих ногу, као и да што пре свате да дрес репрезентације Србије има велику тежину. На првом окупљању било је 22 играча, чекао нас је обиман посао, чак два такмичења. Много нам је помогло што нам је КСС обезбедио одличне услове за рад, што се нигде нисмо задржавали превише. Најпре смо били у Београду, отишли на Златибор, били у Врњачкој Бањи, поново тренирали у Београду, затим отишли у Холандију на EYOF-u, после чега смо учествовали на сјајно организованом турниру у Бору. Знао сам да смо спремни за старт Европског првенства, али смо ипак почели у грчу, можда и срећно савладали селекцију Француске на премијери. Није лако у првим утакмицама, јер не постоји право на грешку. Једна лопта може да одлучи да ли се борите за опстанак или за медаље. Како је турнир одмицао играли смо све боље и сигурније. Врхунац форме достигли смо у четвртфиналним и полуфиналним дуелима, где су ови момци против Немачке и Грчке одиграли фантастично, показали сав свој раскошни таленат. На жалост, нисмо на том нивоу били у финалу, нешто због наших грешака, а нешто и због одличне игре селекције Шпаније, која се на пример једва пласирала у четвртфинале, али је сасвим заслужено стигла до титуле – истакао је Вања Гуша, који се још једном захвалио на одличној сарадњи свим члановима Стручном штаба, ал и тренерима Партизана и Земуна, Тадићу и Перуничићу, који су поред Црвене звезде, дали највише играча за састав У16 репрезентације Србије.