Јуниорска репрезентација Србије (играчи до 19 година) остварила је велики успех освајањем сребрне медаље на Светском првенству у Чешкој, а тим поводом у Кући кошарке одржана је конференција за медије. Новинарима су се обратили Дејан Бодирога, потпредседник КСС задужен за мушку кошарку, Драган Тарлаћ, директор мушких репрезентативних селекција, Дејан Мијатовић, селектор У19 репрезентације Србије, као и репрезентативац Јован Новак. Сви они сагласни су да је овај успех плод планског и напорног рада и да Србији предстоји светла будућност.

– Овај успех је само потврда квалитета и континуитета у раду. На прошлом Светском првенству такође смо освоојили сребрну медаљу, а ова генерација је прошлог лета на Европском првенству била трећа. То је само доказ да се у Србији добро ради и да као и увек има доста потенцијала и талената. Још једном желим да честитам овим момцима, селектору Мијатовићу и његовом стручном штабу, не само на одличним играма и постигнутом резултату, већ и на понашању и достојном репрезентовању наше земље – истакао је Дејан Бодирога, потрпредседник КСС, задужен за мушку кошарку, који је изразио наду да и остале млађе репрезентативне селекције овог лета могу да остваре позитвне резултате и умешају се у борбу за медаље.

Драган Тарлаћ, директор мушких репрезентативних селекција, такође се придружио честиткама сребреним јуниорима са Светског првенства у Чешкој:

– Успех није дошао случајно или преко ноћи, јер смо већ прошле године почели да правимо стратегију за овај шампионат. Направили смо квалитетан план и програм припрема, имали доста контролних тренинга током године. Велико је задовољство водити рачуна о овој талентованој селекцији, која је доказала да има огроман потенцијал. Међутим, наш крајњи циљ је да што више играча из ове генерације ускоро буде у нашој најбољој, сениорској репрезентацији. За тако нешто потребна је и помоћ клубова, где играчи проводе највећи део сезоне.

Јован Новак одиграо је најбољи меч на шампионату управо у финалној утакмици против САД, док четвртфинални дуел против Хрватске истиче као најнезаборавнији:

– Само смо у том мечу осећали притасак, јер је меч против Хрватске одлучивао у полуфиналу и борби за медаље. Од првог дана припрема, сад већ давног 13. маја, красио нас је дух заједништва и сјајна атмосфера. Поставили смо високе циљеве, принципе од који ни једног тренутка нисмо одустајали што, су сигурно највећи разлози наших добрих игара и освојене сребрне медаље.

Селектор Дејан Мијатовић од првог дана припрема истицао је да његови изабраници желе да тријумфују на Светском првенству у Чешкој:

– Нисам од оних тренера који ће рећи, борићемо се па шта буде. Морамо играче већ сада да навикнемо, на тензију, позитиван притисак који са собом носи репрезентативни дрес. Претходне генерације су нас навикле на успехе, идоли ових дечака су се увек борили за златне медаље, ако желе да их достигну и престигну, морају већ сада да науче да размишљају на исти начин. Увек смо били у врху, освајали медаље, а овај народ има велику емоцију за кошарку. Битно је да кроз млађе селекције почнемо да градимо култ репрезентације. Једино тако можемо да успемо.

Још једном је селектор Мијатовић поновио да је овај успех последица темељног и заједничког рада:

– Остварили смо значајан успех, који је веома важан за будућност српске кошарке. После првенства Европе у Виљнусу прошле године, разговарао сам са Дејаном Бодигором и Драганом Тарлаћем и дошли смо до закључка да са овом генерацијом мора да се ради корак по корак. Уз адекватне припреме знали смо да можемо да остваримо велики успех, а ја сам прижељкивао титулу првака света. Проблем у овдашњој јавности у претходном периоду је што су се људи бавили неким тривијалним стварима, а не талентима који су наша будућност.

Србија је на шампионату у Чешкој оставрила седам импресивних победа, а поразе је претрпела једино од физички далеко доминантније селекције САД.

– Поносни смо на чињеницу да смо више од 30 минута у оба меча са Американцима били равноправи. Они су све остале екипе побеђивали просечно са 40, 50 поена разлике. Имају сјајну генерацију и сигурно је да ће већина ових момака бити ускоро у НБА лиги. Једноставно, светска кошарка се развија у том смеру. Физичке предиспозиције су главне, а у том сегменту Американци су 50 година испред свих. Прате их Французи, али и афричке селекције које велики простор дају физикалијама. Радили смо анализе и охрабрујуће је то што ови момци поседују компоненте и предиспозиције да се развијају у том смеру. Међутим, нас краси још једна важна ствар, а то су техника и дисциплина. Амерички селектор Били Донован после финала ми је признао да је импресиониран како српска екипа игра тимски и дисцплиновано, док се код Американаца све своди на физиче предиспозиције и индивидуализам. Побеђују практично на снагу, пеотивнике руше пресингом, побеђују у игри без игре. Они су такви, а ми морамо да искористимо наше предности – закључио је Дејан Мијатовић и истакао да од генерација кошаркаша рођених између 1992. и 1996. зависи судбина српске кошарке у наредних 20 година.