Још једна освојена медаља на шампионатима Европе млађих мушких селекција овог лета био је повод да се у Кући кошарке одржи конференција за медије. Овога пута у центру пажње били су јуниори који су на недавно завршеном континенталном првенству у Турској освојили сребрну медаљу. Новинарима су се том приликом обратили Драган Тарлаћ, директор репрезентативних селекција, Александар Бућан селектор сребрних јуниора и капитен нашег младог тима Стефан Лазаревић.

– После наше младе репрезентације која је освојила треће место на шампионату на Криту и јуниори су се нашли на победничком постољу, освојили медаљу још већег сјаја. Играчи заслужују све честитке, јер су спремали у специфичним условима, излазили из повреда, имали школских обавеза, али су показали спремност да се жртвују, раде напорно, што је на крају крунисано сребрном медаљом. Честитке наравно и Стручном штабу на челу са селектором Александром Бућаном пре свега на посвећености и енергији који су уложили у рад и едукацију ових младим момака. Треба нагласити да се пласманом међу први пет селекција на шампионату у Турској обезбеђен учешће на Светском првенству следеће године што је веома важно, јер се тако наставља континуитет учешћа наших У17 и У19 селекција на планетарним шампионатима – истакао је Драган Тарлаћ и пожелео пуно успеха нашој кадетској репрезентацији која данас путује на Светско првенство које се од 8. до 16. августа одржава у Дубајиу.

Капитен Стефан Лазаревић је одличним играма у Коњи заслужио да се нађе у идеалној петорици Европског првенства:

– Од првог дана припрема смо поставили високе циљеве. Напорно смо радили и свакодневно расли као тим. Стигли смо до финала где смо подлегли притиску домаће публике. Без обзира на све мислим да смо одиграли добро већину утакмица на шампионату и да је освајање сребрне медаље свакако леп успех – закључио је Лазаревић.

Селектор српских јуниора Александар Бућан такође сматра да је сребрна медаља велики успех.

– Не бих желео да убедљив пораз у финалу баци сенку на све што смо урадили на Европском првенству у Турској. Веома добрим играма дошли смо до финала, што није пошло за руком квалитетним екипама, са јако талентованим играчима, као што су пре свега Хрватска, Литванија, Шпанија или Француска. Нисмо до сада желели да се жалимо на повреде које су нас пратиле од првог дана припрема. Због тога смо на шампионат морали да одемо са само једним класичним центром. После прве утакмице због ишчашења рамена остали смо без Вука Караџића, Василије Вучетић је на старту турнира доживео посекотину на усни и морало је да му се стави шест шавова. Касније је доживео дисторзију зглоба, али је јуначки издржао до самог краја и имао веома добар учинак. Наш капитен Стефан Лазаревић је одложио операцију препона, стегао зубе само да би ишао на шампионат. Због свега тога за ову медаљу су најзаслужнији играчи, сви чланови Стручног штаба, клубови из којих долазе или су некад играли ови момци, као и Кошаркашки савез Србије који нам је обезбедио максималне услове за рад и увек пружао пуну подршку – закључио јеАлександар Бућан, селектор мушке јуниорске репрезентације Србије.