У свечаној сали Скупштине града одржана је конференција за медије поводом прославе две деценије од освајања златне медаље на Европском првенству у Атини. У четвртак 2. јула навршава се тачно 20 година од најемотивније и најспеткалураније победе наших кошаркаша која је прослављена незаборавним дочеком на коме је било присутно више од 100.000 навијача. Баш као и тада и у четвртак ће се на блакону Скупштине града окупити Европски шампиони из Атине предвођени селектором Душаном Ивковићем: Дејан Бодирога, Предраг Даниловић, Саша Обрадовић, Зоран Сретеновић, Жарко Паспаљ, Мирослав Берић, Александар Ђорђевић, Жељко Ребрача, Владе Дивац, Зоран Савић, Дејан Томашевић и Дејан Котуровић.

Присутнима се најпре обратио селектор златних момака из Атине, Душан Ивковић које подсетио на тешке околности које су претходиле тријумфу на Европском првенству:

Један од најтежих тренутака у мојој каријери био је онај кад сам момцима морао да сопштим да нећемо учествовати на Олимпијади 1992. Није нас било ни на Европском првенству годину данас касније, због ембарга одузета нам је организација Светског првенства… Требало је одржати континуитет, сачувати екипу и заједништво. Играли смо под именом Ол Стар селекција на разним Новогодишњим турнирима у Грчкој и Шпанији. А онда се јавио трачак наде да би кроз квалификације ипак могли да будемо учесници Европског првенства 1995. Била је била изузетна генерација која је успела да освоји златну медаљуу незаборавном финалу против Литваније. Велика победа препуна емоција. Тада је и заживео балкон, дочек је био као из бајке, незабораван. То су били вероватно најбољи играчи које сам икада тренирао. Била ми је част да радим са таквом генерацијом, без икаквих услова – истакао је Ивковић.

Капитен Жарко Паспаљ радо се сећа тријумфа у Атини, али и незаборавног дочека у Београду:

Нећу да будем прескроман, били смо фантастична генерација. Та генерација је под санкцијама доживела најтежи ударац, јер нам је одузето много медаља, а 1995. смо први пут схватили колико је људима недостајао успех као тај што се десило у Атини. Имали смо незабораван дочек, а блакон Скуштине постао је после тога традиционални култ поштовања свих спортских успеха – закључио је Паспаљ.

Тада један од најмлађих репрезентативаца, а данас потпредседник КСС, Дејан Томашевић, најавио је какав се спектакл прирпема 2. јула кад се навраша 20 година од успеха у Атини.

Све ће почети Свечаном академијом, а затим ће своју тачку имати хор ВИВА Вокс и бубњари Драгољуба Ћуричића. Велику захвалност дугујемо Душану Јововићу који се потрудио да сви приустни могу да уживају у спектакуларној 4Д мултимедијалној анимацији на згради Скупштине града која ће бити претворена у биоскопско платно. Наш специјални гост биће Наташа Ковачевић, њен пример је огроман подстицај за све нас, да се увек иде само напред, без обзира на једну изгубљену битку – истако је Томашевић.

На конферненцији у Скупштини града биле су присутне наше златне кошаркашице, шампионке Европе предвођене селекторком Марином Маљковић. Душан Ивковић, Жарко Паспаљ и Дејан Томашевић, али и сви присутни, честитали су им на огромном успеху и изразили речи дивљења на начину којим су дошле до европског трона.