У Кући кошарке одржана је конференција за медије поводом жреба за Еуробаскет 2015 (5.- 20. септембар). Вољом жреба недавно оџаног у париском Дизниленду, репрезентација Србије сврстана је у групу „Б“ са селекцијама Немачке, Шпаније, Турске, Италије и Исланда. Бројним новинарима обратили су се Дејан Бодирога, потпредседник КСС задужен за мушку кошарку и Александар Ђорђевић, селектор мушке сениорске репрезентације Србије.

Кошаркаши најбољи у 2014. години

На прослави Дана Олимпијског комитета Србије у Дому Народне скупштине, по двадесет први пут проглашени су најуспешнији спортисти, тимови и тренер.

За најбољу екипу у 2014. години Олимпијски комитет Србије, прогласио је мушку сениорску репрезентацију Србије у кошарци, која је на Светском Купу у Шпанији освојила сребрну медаљу.

Представницима кошаркашке репрезентације Србије, Николи Калинићу и Стефану Јовићу, признање за најбољу екипу у години на измаку, уручио је Вања Удовичић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије.

– Најважније да сви играчи играју добро у својим клубовима, буду здрави и спремни кад почну припреме. Отпимисти смо, јер знамо да са свима можемо да играмо равноправно. Желимо да се пласирамо на Олимпијске игре, а амбиција на Европском првенству је борба за једну од медаља. Волели би да она буде најсјајнија, али свака медаља је велики успех. Из искуства знам да је медаљу далеко теже одбранити него освојити – подсетио је Дејан Бодирога.

Селектор наших најбољих кошаркаша, Александар Ђорђевић, оценио је да је жреб за Еуробаскет 2015 изузетно тежак, али да је циљ наставак континуитета освајања медаља.

– Моја амбиција је да играмо и победимо најбоље и ако је могуће да слушамо химну Србије као последњу песму на једном такмичењу. Ја сам на једном догађају рекао да идемо на злато, ви медији сте то прихватили оберучке. Не бежим од тога. Сви знају шта нас чека, једно дуго и захтевно лето, како што се тиче резултата, тако и рада. Планови припрема су 90 одсто на столу. То захтева много пожртвовања и одрицања, треба да заборавимо шта се десило и кренемо од нуле – нагласио је Ђорђевић .

Специфичност Еуробаскета 2015 није само у томе што ће се први пут одржати у четири државе (Француска, Немачка, Летонија, Хрватска), већ што ће бити квалификациони за Олимпијске игре:

– Европско првенство је најтеже за репрезентације које имају амбиције да оставе траг у историји. Пре свега зато што су квалификационе за Олимпијске игре. Сви највећи играчи рекли су да им је жеља да одведу своју репрезентацију у Олимпијске игре. Само финале води тамо, а доћи тамо ће бити изузетно тешко за било коју репрезентацију. Али, као што сам рекао и прошле године, то нас не спречава да се спремамо и радимо на начин за који мислимо да је најбољи за нашу репрезентацију. Група је најтежа од свих, то је очигледно и јасно свима … Група је изузетно тешка, али прави такмичари то воле, те велике утакмице. Биће потребно да докажемо да смо бољи од њих, али уз велики респект и опрез. Успели смо прошлог лета сви заједно да усадимо играчима жељу да представљају Србију на великим такмичењима. То је наша највећа победа – закључио је Александар Ђорђевић, селектор репрезентације Србије.