У Кући кошарке одржана је конференција за медије на којој су Дејан Бодирога, потпредседник КСС и Александар Ђорђевић, селектор мушке сениорске репрезентације, још једном сумирали утиске о жребу за Светски куп у Шпанији који је прошле недеље одржан у Барселони. Србија ће играти у групи „А“ у Гранади, а ривали ће јој бити домаћин Шпанија, Француска, Бразил, Иран и Египат.

– Добили смо изузетно тешку групу, са две најјаче европске селекције, званичног шампиона и домаћина Светског купа. Бразил је традиционално неугодан ривал, а никако не смемо да потценимо Иран и Египат. Поготово Иранце који су тријумфовали на последња три шампионата Азије. Међутим и ми имамо квалитетну репрезентацију, која ако буде комплетна и максимално спремна може да игра са сваким ривалом, желимо да се боримо за најбољи могући резултат на Светском купу – истакао је Бодирога који је овом приликом честитао Црвеној звезди Телеком на освајању Купа Радивоја Кораћа, као и осталим екипама који су приказале одличне игре и велику борбу на финалном турниру.

Селектор Александар Ђорђевић, још једном је поновио да је задовољан што је група изузетно јака, јер само у дуелима са најјачима наша селекција може да стекне потребно самопоуздање:

– Група јесте јака, али ми смо још јачи. Волим да се такмичим са најбољима, јер само на тај начин можемо да дођемо до квалитета и резултата којем тежимо. Увек треба ићи на победу, то је једина исправна филозофија коју морају да прихвате сви играчи. Искрено мене више од тешких ривала у групи, брине распоред утакмица, који нам не иде на руку. Против Ирана, играмо трећи меч на шампионату, обично те мечеве на великим такмичењима одиграмо најслабије. Иран је одличан тим, седам-осам година је на окупу, спремаће се неколико месеци за Светски Куп. На последњем првенству Азије, убедљиво су у финалу савладали домаћина Филипине, лако изашли на крај са Кином. Много ме више брине дуел са Ираном, него утакмице са Шпанијом и Француском – истакао јеАлександар Ђорђевић у чијем ће Стручном штабу бити Мирослав Николић, Јовица Антонић и Милан Минић, док ће име кондиционог тренера бити ускоро познато.

Припреме репрезентације за Светски Куп почеће 10. јула у Београду, а селектор Ђорђевић наглашава да ће акценат бити на физичкој спреми играча:

– Престали смо да будемо доминантни у односу на остале репрезентације када је физичка спрема у питању. Велики део рада морамо да усмеримо на ту област и да будемо физички јаки као некада. То је разлог зашто више немамо резултате, играчи поседују таленат и технику, али то нам ништа не значи без физичке спреме.

У наредном периоду селектор Ђорђевић ће још интензивније пратити игре и форму репрезентативних кандидата:

– Имао сам недавно у Милану, сусрет и дуг разговор са Немањом Бјелицом. У следећем периоду гледаћу доста тренинга и утакмица потенцијалних кандидата, а у плану је пут у САД, где играју три наша играча. Волео бих да ме играчи својим добрим играма доведу у проблем, ставе на слатке муке при финалном избору, да се они љуте на мене уколико не добију позив за припреме – закључио је Александар Ђорђевић,селектор мушке сениорске репрезентације Србије.

Припреме репрезентације за Светски куп у Шпаније почеће 10. јула. Базични део припрема у трајању од две недеље биће спроведен на Копаонику, поред традиционалног „Трофеја Београда“, за сада су још уговорени турнири у Италији и Француској.