Сениорску репрезентацију Србије очекује недеља расплета у којој играју последње три утакмице квалификација за Европско првенство у Словенији и само максималан учинак и свих шест освојених бодова гарантују пласман на завршни турнир следеће године. Прва препрека нашим најбољим кошаркашима је селекција Словачке са којом ће се састати у среду од 20:30 часова у Зрењанину. Тим поводом одржана је конференција за медије на којој су говорили селектор нашег тима Душан Ивковић и заменик капитена Душко Савановић:

– Очекује нас веома важна утакмица, баш као што је била и са Исландом у Нишу. Морамо да победимо Словаке, али и у преостала два сусрета против Естоније и Израела. Свака утакмица је битна због ситуације у којој се налазимо. Потребно је да останемо мирни, да идемо из утакмице у утакмицу, евентуална паника и нервоза сигурно нам ништа добро неће донети. Морамо да разиграмо екипу, пробамо да одиграмо што боље у Зрењанину. Словачка има веома добру бековску линију, сјајне шутере, а најопаснији је капитен Антон Гавел који шутира за три поена са скоро 50% успешности – истакао је селектор Душан Ивковић.

Селектор се осврнуо и на проблеме које је репрезентација имала у досадашњем току квалификација:

– Тим има доста проблема и то не смемо да кријемо. Забринут сам био и пре почетка квалификација, упозоравао да неће бити лако. Повреде су само један од узрока што не играмо онако како би сви желели. Много нам недостају, рецимо Трипковић који је пре повреде био један од најбољих шутера, Величковић који је тиму доносио менталну чврстину. Лучић се повредио већ у првој утакмици квалификација. Капитен Крстић и Ерцег нису потпуно спремни, покушавају упркос проблемима да пруже максимум. Такође, многи играчи који су претходних година доста обећавали, нису имали адекватан напредак. Ми као земља нисмо у могућности да надокнадимо толико непланираних губитака. Ипак, и даље сами одлучујемо о нашој судбини. Кризу можемо да пребродимо тимским духом и чврстином. Са три победе остварићемо циљ и пласирати се на Европско првенство. Кад се све заврши, разговараћемо много детаљније, правити анализе, али без обзира на све, прихватам сваку одговорност – закључио је селекторДушан Ивковић, који пред меч у Зрењанину, има проблема са саставом тима јер су под знаком питања Дејан Мусли (алергија), Марко Кешељ(раме), Ненад Крстић (скочни зглоб).

Душко Савановић, заменик капитена репрезентације Србије, верује да наш тим има снаге да оствари све победе до краја квалификација и пласира се на Еуробаскет у Словенији:

– Нама је свака утакмица до краја квалификација подједнако важна. Свесни смо да морамо победити Словачку, Естонију и Израел. Сами смо криви због ситуације у којој се налазимо, али се ништа није десило преко ноћи. Било је доста повреда, тим се нужно мења, одговорност су морали да преузму млађи. Верујем да можемо да се извучемо из неприлика, иако нам је самопоуздање уздрмано. Потребно је да покажемо да смо и даље тим, да имамо квалитет.