Викенд пред нама резервисан је за турнир „Трофеј Београда 2013“ који се одржава у суботу и недељу 10. и 11. августа у београдској Комбанк Арени. На некада традиционалном турниру, који се одржава другу годину заредом у новом формату, поред Србије учествоваће још и репрезентације Словеније, Турске и Украјине. Првог дана 10. августа играју се мечеви Словенија – Турска (18:30) и Србија – Украјина (21), а другог дана 11. августа, играју се утакмице за треће место (18:30) и финале (21). Наредног дана игра се пријатељска утакмица између репрезентација Србије и Русије, такође у Комбанк Арени од 21 час.

Тим поводом одржана је конференција за медије$, а присутним новинарима обратили су се селектор Душан Ивковић и играчи Рашко Катић и Немања Недовић.

– Битно је што је заживео Трофеј Београда који се одржава другу годину за редом. Очекујем пуну подршку верних навијача младом тиму са доста дебитаната, чак осам. Неуобичајено много повреда, поготово бековске линије, утицало је на организацију припрема, тако да су Ненад Крстић и Стефан Марковић имали већу минутажу него што је уобичајено за ову фазу. Прикључује нам се кондициони тренер Марко Ћосић (Мега Визура). Такође се и Милош Теодосић прикључује екипи, додуше индивидуално. Сигурно није на највишем нивоу, али такав играч може да се чека и до задњег дана. Васа Мицић и Владимир Лучић би требало да уђу у комплетан ритам и можда би могли и да заиграју у недељу. До Европског првенства радиће се у битним микроциклусима са викенд турнирима – свестан је селектор Душан Ивковић шта још чека репрезентацију до Европског шампионата.

Новинаре је интересовало мишљење селектора о дометима на шампионату у Словенији.

– Не тражим алиби. Иако имамо доста дебитаната, каракетр ми не дозвољам да се помирим са тим да је реалност пролазак групе. О дометима бих, ипак више пред сам пут у Словенију, када неке ствари буду јасније. Ту је такође и питање коначног броја путника, пошто имам информацију да би опет могао да се пошаље захтев да 14 играча учествује на шампионату.

Немања Недовић у добром расположењу дочекује предстојеће утакмице.

– Иза нас је најтежи део припрема у Словенији, успешно одрађен. Турнир је битан да видимо где смо и да исправимо грешке. Очекују нас три јаке утакмице, са одличним противницима. Лепо је што играмо пред домаћом публиком и надам се да ћемо оставити добар утисак.

Најстарији дебитант Рашко Катић очекује велику подршку публике и медија.

– Струка и играчи су учинили све како бисмо добро одрадили први део припрема. Имали смо неке пехове – повредице, али може се рећи да смо у Цељу на турниру испунили очекивања. Свако ко игра треба да остави срце и допринесе квалитету.

Улаз на све утакмице Трофеја Београда, као и на утакмицу Србија – Русија је бесплатан, тако да се позивају сви љубитељи кошарке да дођу у великом броју у Комбанк Арену.