Поводом прекида финалне утакмица Купа Радивоја Кораћа између Партизана мтс и Црвене звезде Телеком као и немилих сцена у дворани „Језеро“ у Крагујевцу, у Кући кошарке одржана је конференција за медије на којој је говорио Драган Ђилас, председник Кошаркашог савеза Србије. Први човек кошаркашке организације уверава да је крајње време да се сви државни и спортски чиноци уједине против насиља, великог степена агресије ма трибинама, али и тешких речи представника клубова, док последице не буду имале фаталан исход.

– Проблем хулиганизма није почео са кошарком, већ са фудбалом, али озбиљно угоражава већину спортова, самим тим и кошарку. Мислим да би законска регулатива морала да се мења. На жалост, очигледно је, да је велики број полиције потребан од самог почетка, да би се нека утакмица у пуној дворани мирно привела крају. Редари који немају готово никаква овлашћења су недовољни. Долазак органа реда након инцидента условаљава само могућност да се његове последице ублаже и зауставе. Међутим, чини ми се да су све ово последице приче која сувише дуго траје.

Председник КСС, подсетио је на дешвања још пре почетка сезоне кад су у само неколико дана из Партизана и Црвене звезда стизала саопштења препуна тешких речи и међусобних оптуживања:

– Апеловао сам тада да се престане са саопштењима, са тешким речима, које само повећавају мржњу између дела навијача Црвене звезде и Партизана. На срећу, господа Вујошевић и Човић, су ме тада послушала, јер заиста је очигледно да се њихов сукоб преноси и повећава тензије на трибинама. Што се тиче завршног турнира Купа Радивоја Кораћа атмосфера је била наелектрисана од првог дана због ставова руководства Радничког око броја странаца, одлуке донете још пре годину дана, на коју нико није имао примедби. Зато је више него тужно какве је у Крагујевцу увреде морао да истрпи Дејан Томашевић који толико тога дао нашој кошарци. Вређане су породице играча и функционера Звезде и Партизана, због чега сам од судија на полувремену тражио да прекину меч ако се са тим не прекине. Финална утакмица је упркос свему била на високом ниову до 25 минута, кад су судије биле приморане да прекину утакмицу, а после једночасвне паузе једноставно нису постојали безбедносни услови на паркету и на трибинама да се меч настави, са чим су се сложили и представници клубова.

Утакмица ће бити настављена данас у 19:00 часова без присуства публике, али Драган Ђилас истиче да је размишљао да до наставка уопште не дође и да трофеј Жућкове левице ове сезоне не припадне ниједној екипи.

– Искључиво због играча који су се максимално фер и спортски понашали, утакмица ће бити данас одиграна. Они ничим нису дали повод за инциденте. Било је задовољство гледати како се после паузе заједно загревају на једном кошу, додају лопту једни другима. Због тога не било у реду да не буде наставка и победника Купа, играчи то нису заслужили.

КСС ће убудуће учинити све да заустави тензију између клубова, апеловати да се смање тешке речи, јер у супротниом напори да се наша кошарка врати на стазе старе славе постају бесмислени:

– Преузели смо Савез у великим дуговима, за две године успели да санирамо финасијску ситуацију. Бодирога, Томашевић и Тарлаћ улажу у свом раду огромну количину енергије. Наши млади кошаркаши постижу сјајне резултате на међународној сцени. Чинимо све да поново имамо играче у НБА и великим европским клубовима. Женска репрезентација пласирала се на Европско првенство, трудимо се да у Француској за нашу селекције заиграју неке играчице које до сада нису наступале. Такође, обавили смо разговоре са потенцијалним репрезентативцима, како би на шампионату у Словнији били што јачи. Међутим, после догађаја са финалне утакмице Купа у Крагујевцу све то постаје бесмислено – закључио је Драган Ђилас , председник Кошаркашког савеза Србије.