У београдском хотелу „Краун Плаза“, одржана је конференција за медије поводом предстојећег квалификационог турнира за одлазак на Олимпијске игре. Окупљање сениорске репрезентације Србије почело је у суботу, 12. јуна, а четири дана касније, пред представнике „седме силе“ изажли су селектор генерални секретар Кошаркашког савеза Србије, Златко Болић, потпредседник КСС, Ненад Крстић, селектор, Игор Кокошков, капитен, Милош Теодосић и центар, Бобан Марјановић.

Пред српским националним тимом је квалификациони турнир који се од 29. јуна до 04. јула одржава у београдској хали „Александар Николић“ о чему је на почетку конференције говорио генерални секретар КСС, Златко Болић.

„Што се тиче Кошаркашког савеза Србије ми смо веома поносни и захвални држави пошто нам је помогла да овај квалификациони турнир остане у Србији. Нама то много значи јер само једна екипа иде на Олимпијске игре. Наши циљеви су високи, желимо да изборимо пласман у Токио. Припреме за сам турнир иду како треба, све се одвија по плану. Када је у питању присуство публике, ми смо се обратили надлежним органима још пре одлуке кризног штаба у вези са могућностима да публика у одређеној мери присуствује турниру и пријатељској утакмици са Мексиком. Ускоро очекујемо детаљније информације о чему ћемо одмах обавестити јавност”, рекао је Болић.

У склопу припрема за квалификационе мечеве, репрезентација Србије ће учествовати на “Акрополис купу” у Атини, а последња провера “Орлова” биће у среду, 23. јуна од 20 часова, када ће у хали “Александар Николић” репрезентација Србије играти против Мексика.
У Атини, тим Србије ће се састати са Порториком (18.06. од 16 часова), Мексиком (19.06. од 16 часова) И Грчком (20.06. од 19 часова)

Поводом предстојећих изазова, селектор Србије Игор Кокошков је изјавио:

“Врло, врло специфична ситуација. Заборављамо у неким тренуцима како смо живели, везано за пандемију и сезону. Како смо стално радили ПЦР тестове, па закључавања… Радујемо се што можемо да играмо кошарку, што можемо да представљамо своју земљу. Ово јесте импровизација, али морамо да будемо флексибилни. У првих пар дана смо имали само неколико играча. Наша мантра је да имамо позитивну енергију да имамо момке који имају срца и задовољства да представљају дрес. Фактор времена је врло битан, немамо кондиционе припреме, идемо на Акрополис без контакт игре. Али, момци су прави, ту је глад и осећај. Оно што увек можемо да обећамо јесте да ћемо дати све од себе. Циљеви се знају, циљ је да играмо на Олимпијске игре”, изјавио је селектор а потом се након питања представника медија осврнуо на проблеме са повредама.

“Радуљица се појавио на припремама, био је са нама и покушали смо да га спремимо, али није могао јер је осетио нелагоду после чега је одлучено да не игра. Јарамаз је имао повреду у последњем мечу с Партизаном. Не знам колику ја слободу имам да говорим о томе. Он није с нама и желим му да се опорави што пре. Милутинов је у Атини, тамо га је оперисао лекар Олимпијакоса. Никола нас чека у Атини, прикључиће нам се у хотелу. Он није данас са нама, али јесте са екипом. Кад се видимо, онда ћемо разговарати о његовом стању и играма. Гудурић је тренутно у Немачкој, ради на опоравку тетива, јер има хроничан проблем. Данас или сутра креће с терапијама”, поручио је селектор.

Представнике медија је занимала и информација о неигрању Николе Јокића, односно статус Алексеја Покушевског и Алена Смајлагића.

“Мој задатак је да будем у контакту са свим играчима. С Николом се нисам чуо, знам да је у путу ка Србији. Не сумњајте да постоји најздравији и најкоректнији однос, разговараћу с Јокићем директно, не преко медија. Он је велики амбасадор српског спорта и кошарке, како представља себе, свој тим и државу. Не могу да будем циник, не могу да кажем да је свеједно да ли ће најбољи играч на свету играти за овај тим. Себично ћу рећи да бих волео, али често заборављамо на њихов приватни живот, обавезе и проблеме. Искрено се надам да ће бити ту, али се фокусирамо на момке који су с нама”, истакао је селектор и поводом недоласка Покушевског и Смајлагића додао:

“Покушевски је, нажалост, одлучио да се посвети физичкој припреми за наредну сезону. Покушали смо, одлука је његова. Он би сигурно могао да научи много од ових момака. Посвећен је свом послу. Смаилагић је такође својом вољом одлучио да се спреми за следећу сезону. Желим им све најбоље”, закључио је Кокошков.

Капитен Милош Теодосић је био кратак и јасан:

“Кренули смо у ове припреме мало атипично, рекао је Игор да немамо много времена. Нису то оправдања, знамо који нам је циљ, то је одлазак на Олимпијске игре и на то смо концентрисани. Јесам оптимиста, али морамо да мало спустимо лопту”, поручио је Теодосић.

Центар Бобан Марјановић је изјавио:

“Све је већ речено, ја сам ту само да ми чујете глас. Ми смо ту да остваримо наше циљеве и да се пласирамо на Олимпијске игре. Приступили смо професионално раду, момци схватају озбиљно посао који нас чека. Ту смо да поставимо наше циљеве и урадимо посао како треба. Умора има, покушавамо да одморимо тело ледом, истезањем, покушавамо да уведемо тело у рад, мислим да смо сви спремни, лично сам спреман”, истакао је Марјановић.

На “Акрополис куп”, репрезентација Србије ће отпутовати са 12 играча а то су:
Бобан Марјановић, Немања Бјелица, Стефан Јовић, Дејан Давидовац, Бранко Лазић, Огњен Добрић, Вања Маринковић, Данило Анђушић, Алекса Аврамовић, Филип Петрушев, Далибор Илић и Драган Милосављевић.

Остатак играча, прикључиће се националном тиму накнадно.