У београдском хотелу „Зира“ одржана је завршна конференција за медије репрезентације Србије пред одлазак на Европско првенство. Пре великим бројем присутних новинара своја очекивања пред почетак Евробаскета 2015. изнели су селектор Александар Ђорђевић, капитен Милош Теодосић и његов заменик Стефан Марковић.

Сви смо показали да притисак на нас делује позитивно тако да верујем да ће извући максимум из свих нас. Сви претендујемо на медаље и одлазак у Рио на Олимпијске игре. Момци су имали одличне припреме, изванредан однос према раду и имају кључ за остварење доброг резултата. Такмичење није математика, два и два нису четири, а ми ћемо се трудити да тако ипак буде. Имамо велику мотивацију да одемо у Рио. То смо зацртали још прошле године. Постоје два или три начина да се оде тамо, нама је само један циљ – да одемо на Олимпијске игре Играти кошарку да би се играла и играти је за нешто је велика разлика, и то је наш печат. Идемо у најтежу групу и први противник је најтежи. Чека нас рањена Шпанија, поносна после дугогодишње доминације, која је на Мундобаскету у својој земљи је остала без медаље. Даћемо све од себе да је победимо, а после ћемо размишљати о следећим ривалима – истакао је Александар Ђорђевић.

Селектор наших најбољих кошаркаша још једном је истако да су припреме одрађене на најбољи могући начин, а да су његови изабраници пружили максимум како би што спремнији дочекали почетак Европског првенства:

Свако од њих је имао изванредан однос према раду и последњи пут их овако јавно хвалим. Када смо се окупили на истом овом месту, на почетку припрема било нас је 18, сада нас је 12. Свако од играча који су почели припреме заслужује место на Европском првенству, јер сви поседују изузетан квалитет, играчки и људски. Захваљујем се свима што су били уз нас, играчима, мојим сарадницима, стручном штабу, Кошаркашком савезу Србије, новинарима на професионалном односу… Имамо разлога за оптимизам, иако је то релативно стање. Имамо мотивацију и амбицију, из тога иде мој оптимизам. У животу никада нисам био песимиста, терен ће показати колико смо јаки и да ли постоји неко бољи од нас. Ја не верујем. Све док не покаже на терену, а када покаже, ево рука, видимо се следећи пут – закључио је селектор репрезентације Србије, Алексадар Ђорђевић.

– Крећемо на првенство где сви очекујемо да пружимо добре партије. Сви смо оптимисти и све се надамо добром и повољном резултату. Прво такмичење као капитен и изузетна ми је част што ћу предводити ову групу момака. Селектор је на крају једног од последњих тренинга рекао да није видео да је нека екипа тренирала са оволиком рвољом и жељом за успехом и верујем да ћемо то показати и на шампионату – истакао је Милош Теодосић.

– Уверен сам да смо добро спремили, да ћемо поновити добре игре из припремног периода. Група је тешка, али верујем да ћемо испунити зацртане циљеве – рекао је Стефан Марковић.

Репрезентациа Србије у четвртак у јутарњим часовима путује на Европско првенство, а први меч у оквиру групе “Б” одиграће у суботу 5. септембра од 18:00 часова против селекције Шпаније.

 

Промоција књиге “Кош за кош”

По завршетку конференције за медије кошаркашке репрезентације Србије у хотелу “Зира”, одржана је промоција књиге “Кош за кош” познатог кошаркашког новинара Владе Станковића која се бави учешћима и успесима нашег националног тима на Европским првенствима. Поред аутора, о књизи су говорили Драган Ђилас, председник КСС, некадашњи истакнути репрезентативац Драган Капичић и селектор Александар Ђорђевић.

– Идеја је потекла од Владе Станковића да све што су Југославија и Србија учиниле на разним европским првенствима, да остане иза нас. Верујем да ће за неколико десетина година неко опет правити овакву књигу, о овом нашем времану и новим успесима – изјавио је Драган Ђилас.

    Тема наредне књиге Владе Станковића биће наступи наших најбољих кошаркаша на Олимпијским играма:

Надам се да ће нас селектор и ови момци опет учинити поносним као и раније. Надам се да ће у овој књизи наћи бар делић инспирације за оно чиме се баве. И да ћу наредне године представити циклус о учешћу на Олимпијским играма, где ће наша женска репрезентација дебитовати под именом Србија. Надам се да ће циљ и да се и мушка репрезентација пласира бити такође испуњен.