У Кући кошарке одржана је конференција за медије на којој је селектор Александар Ђорђевић говорио о недавно завршеном Евробаскету, суђењу на шампионату и односу према нашем тиму, али пре свега о претквалификационом турниру за Олимпијске игре у Рију следеће године. Заједно са стретегом наших најбољих кошаркаша новинарима се обратио и Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије.

Нама којима смо се борили за ту медаљу остао је највећи жал за тим што је нисмо освојили. Играчи су најзаслужнији за четврто место, они су ти који су донели сребро прошле године. Одлично су се понашали и међу собом су имали одличне односе. Буквално свих 12, односно 18 колико их је било на припремама. Већ од понедељка је почела припрема за квалификациони турнир за Рио, то је циљ српске кошаркашке репрезентације, јер нас није било на последње две Олимпијаде. Имамо велику жељу да представљамо Србију у Рију. Све структуре почињу рад на томе, не само тренерско-играчке, него сви у Савезу, јер то је наша дужност. Са још више снаге и елана морамо да будемо још јачи пред противницима, који нису само на терену – истако је Ђорђевић.

Селектор репрезентације Србије затим је изнео конкретне замерке на рачун односа судија и Међународне кошаркашке федерације према нашем тиму.

Чекамо писмени извештај судијске комисије, који ћемо упоредити са нашим извештајем, али већ сада знам да ће се много тога поклопити у размишљању. Ја сам још у првој утакмици добио техничку грешку после једне моје реакције, јер сам видео шта нам се спрема. Не знам зашто се спортистима, који се припремају као и сви други, одузима шанса да се под истим условима боре за медаљу. Нас не воле у утакмицама за медаљу. Њима не одговара да је Србија у финалима, јер ФИБА ништа не добија од нас. Ни економски, ни маркетиншки. Наш буџет је два милиона евра или ништо мањи. Србија зато на кошаркашком тржишту не представља ништа, осим мрвица моћи осталих, много моћнијих и богатијих федерација. Тако се и специјалне позивнице добијају само захваљујући новцу, тако се добијају и квалификациони турнири. Србија не може да се бори са другима ни на једном другом терену осим на кошаркашком. Нама то једино и преостаје. А ми смо у нашим, унутрашњим анализама то видели и осетили, шта нам се спрема. Мислим да је и те како потребно да у нашим извештајима нагласимо све што се дешавало и такве извештаје ћемо послати на увид. Морамо да кажемо да се са неким стварима не слажемо – закључио је селектор Србије, Александар Ђорђевић.

Председник КСС, Драган Ђилас, још једном је поновио да ће Србија послати кандидатуру за домаћинство једног од три квалификациона турнира за Олимпијске игре у Рију:

Познато је да смо на пријему код премијера донели одлуку да се кандидујемо. Правила су доста промењена, па смо уместо једног добили три квалификациона турнира. Сазнали смо и за вајлд кард која ће неке репрезентције добити за квалификације, а тим земљама ће можда бити омогућено да их организују, што свакако није праведно према онима који су их легитимно изборили. Наше је да се пријавимо, боримо и покушамо да добијемо домаћинство. Подсетићу вас да нисмо добили ни организацију Европског првенства за жене. Очигледно многима смета да мала Србија има велике спортске успехе. Ипак, очекујем да обе наше селекције буду у Рију и донесу две медаље са Олимпијских игара– нагласио је Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије.