Селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић, обратио се представницима медија у Кући кошарке поводом завршетка квалификација и пласмана на Европско првенство у Словенији 2013. године. Селектор истиче да је остварен примарни циљ, пласман на финални турнир Еуробаскета, али да је тим из разноразних разлога на већини мечева играо слабо. Ивковић истиче да је само три дана после окончања квалификација рано за озбиљну и дубљу анализу, али је зато покушао да направи реалан пресек свега што се догађало у претходна три месеца, односно од тренутка кад је објављен списак кандидата за национални тим:

– Први проблеми појавили су се већ кад смо објавили списак од 24 кандидата. Морали смо због повреда Величковића, Перовића и Марковића да дамо простора лекарској комисији да реагује. Такође, било је чудно што олимпијски циклус не завршавамо у Лондону, већ играмо квалификације за Европско првенство. Имали смо идеалне услове за припреме. Добро се радило у Београду и Вршцу. Уследиле су припремне утакмице у којима смо остварили добре резултате, али наше евидентне слабости на које сам упозоравао нису излазиле на видело. Победили су у тим мечевима Летонију и Украјину које су се без проблема пласирале на Европско првенство, Хрватску и Босну које су квалификације завршиле као првопласиране у својим групама.

Највећи проблем наше репрезентације, поред повреда, биле су и честе осцилације у игри:

– Осцилације су настајале оног момента кад смо из игре морали да изводимо Милоша Теодосића. Нисмо за њега имали адекватну замену. За Милоша су везани сви наши успеси последњих година. Велики је романтичар, воли асистенцију више од свега. Има он својих мана, мораће да се мења, тек му је 25 година. Све би било другачије да је у тиму био рецимо само Стефан Марковић. Покушали смо на тој позицији да пронађемо алтернативу у неком искусном играчу, договорили се са Вулетом Авдаловићем, али су га проблеми са коленима спречили да нам се придружи. Александар Рашић је током припрема имао великих проблема са повредом рамена што је утицало на његов учинак. Тепић у свом клубу нема велику минутажу. Очекивао сам да ће млађи играчи успети да у појединим сегментима одмене Теодосића, али то се није десило. Такође, доста нас је пореметила повреда Зорана Ерцега, тако да је наша идеја да играмо са две „четворке“ брзо пала у воду. Владимир Лучић који је био најпријатније изненађење повредио се на првој утакмици квалификација у Рејкјавику. Сувишно је причати о капитену Ненаду Крстићу, који је реално би спреман само за једно полувреме последње утакмице против Израела, али је све време био са нама, трудио се колико је могао, иако на неким мечевима није могао да дише, ишао је на инфузије, био исцрпљен.

Физичка инфериорност је један од разлога што наша репрезентација није могла да игра агресивну одбрану, да дође до што више лаких поена.

– Једно су жеље, друго реалне могућности. Желели смо да играмо агресивну одбрану, да четвртину поена постигнемо из транзиције, контранапада. Међутим, физички смо инфериорни у односу на ривале, јер немамо играче за такав стил игре. Ненад Миљеновић и Александар Цветковић су не тако давно били проглашени највећим талентима светске кошарке, међутим управо због физичких предиспозиција, бар за сада, нису оправдали очекивања.

Поред пласмана на Европско првенство у Словенији, селектор Ивковић се осврнуо и на други зацртани циљ – афирмацију младих играча.

– Владимир Штимац је апсолутно оправдао очекивања, иако је накнадно позван у селекцију. Владимир Лучић је најпријатније изненађење и велика је штета што се повредио, већ на првој утакмици. Показао је да има све предиспозиције за модерну кошарку. Недовић и Анђушић су на моменте доказали да имају велики потенцијал, али да морају још више да раде.

Упркос неубедљивим играма и неочекиваним поразима у току квалификација, атмосфера у репрезентацији није пољуљана.

– Односи међу играчима су изванредни, они се веома међусобно поштују и са доста емоција играју за репрезентацију. Они су сјајни људи и добри кошаркаши. Зато их треба схватити што су их погодили поједини написи у медијима типа „Докле ћете да нас брукате“… Нисмо жртвовали ова три месеца да би било кога брукали, поготово нацију и навијаче.

На крају разговора са медијима селектор Ивковић није желео да се изјашњава о плановима и амбицијама за предстојеће Европско првенство у Словенији:

– Преурањено је да дајемо било какве прогнозе. Треба сачекати почетак припрема, видети колико ће наши играчи напредовати током сезоне, какав ће бити здравствени билтен. Ако извучемо поуке из ових квалификација, не будемо имали оваквих кадровских проблема, верујем да можемо да играмо на врхунском нивоу – закључио је Душан Ивковић, селектор репрезентације Србије.