У Кући кошарке одржана је конференција за медије поводом великог успеха женске сениорске репрезентације која се квалификовала за Европско првенство у Француској 2013. године. Наше најбоље кошаркашице су после два пораза у прва три кола, нанизале пет узастопних тријумфа и у конкуренцији Црне Горе, Пољске, Швајцарске и Естоније заузеле друго место у групи „Б“ што им је омогућило да се 21. септембра у Паризу нађу у жребу за Еуробаскет који се одржава следеће године од 15. до 30 јуна. Многобројним новинарима у просторијам Кошаркашког савеза Србије, обратиле су се Ана Јоковић, потпредседник КСС задужена за женску кошарку, Марина Маљковић, селектор женске сениорске репрезентације и Милица Дабовић, капитен нашег најбољег тима:

Иако су многи желели да исход буде другачији, ми смо се ипак квалификовали за Европско првенство. Жестоко смо радили више од 80 дана, било је проблема, повреда, понекад и борбе против ветрењача, али смо иако уморни, после свега веома срећни и поносни. Женска кошарка коначно има третман какав заслужује. Велику захвалност дугујемо, председнику Драгану Ђиласу, генералном секретару Андрији Клеуту, као и потпедесдницима Бодироги и Томашевићу. Веровали су у нас и кад све није ишло како смо желели, планирали. Имали смо максималну подршку после убедљивог пораза на Цетињу и несрећног губитка бодова на гостовању у Пољској. Ово је тек први циљ који смо остварили. Наши следећи планови су везани за пласман на наредно Светско првенство и Олимпијске игре 2016. године – истакла је Ана Јоковић, потпредседник КСС задужена за женску кошарку:

Селекторка Марина Марљковић такође се захвалила челним људима Кошаркашког савеза Србије на безрезервној подршци и поверењу, као и условима који су обезебеђени за наше најбоље кошаркашице. Затим је открила тајну успеха који је довео наш тим међу 16 најбољих у Европи:

За успех су неопходне две компоненте: група добрих људи, која је спремна да живи у фамилијарним односима и вољна за жесток рад. Имали смо 84 тренинга, 11 контролних утакмица, комплетне квалфикације. У сваком тренутку смо дисали истим плућима, знали шта је циљ којем стремимо. Упркос повредама четири играчице, са којима би били сигурно још јачи, постигли смо велики успех. И да се нисмо квалификовали за Европско првенство била бих истог мишљења. Утакмице репрезентације Србије гледало је у просеку више од 2.000 гледалаца, причало се и писало о нашим утакмицмама широм Европе. Ово је само први корак на коме не смемо да се зауставимо. Женска кошарка мора да буде заступљена у медијима и наредних месеци, кад репрезентација не буде у првом плану, кад почну шампионати и клупска такмичења – напоменула је Марина Маљковић.

Представници медија питали су селекторку шта очекује на Евроспком првеснтву следеће године:

– Још је рано да причамо на ту тему. Пустите нас да уживамо у успеху. Имали смо радни састанак на коме смо закључили да смо већ сада урадили 80% ствари око састава тима, идеја, организације и планова везаних за Европско првенство. Треба да направимо анализу свега урађеног, али и да сачекамо жреб 21, септембра кад ће много тога бити јасније – закључила је селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије.

Капитен Милица Дабовић није крила одушевљење због пласмана на ЕП:

Велико је задовољство бити капитен и вођа овог фантастичног тима. Била са већ два пута на шампионатима Европе, али ово је заиста нешто посебно. Имале смо сјајну атмосферу у тиму, велику подршку навијача на свакој утакмици, зато успех није могао да изостане. Срећан због постигнутог успеха, као уосталом и све девојке, што је тренутно најважније