Загревање и контролни тренинзи су завршени. Женска сениорска репрезентација Србије комплетирала је редове. Остаће још три дана у хотелу „Президент“ у Ковилову, а затим следи осам дана пакленог рада у Тивту, пријатељски мечеви у Словенији и Немачкој, турнир „Београд 2012“ и дуели са селекцијама Израела, Румуније и Италије. Уследиће још седам дана финалне глазуре, после чега би наш тим требао да буде максимално спреман за 13. јун и прву утакмицу квалификација, за ЕП 2013. у Француској, против селекције Црне Горе.

Тим поводом у Ковилову је одржана конференција за медије на којој су говориле Ана Јоковић, потпредседник КСС задужена за женску кошарку, Марина Маљковић селектор сениорске селекције и репрезентативке Марина Мандић и Тамара Радочај.

– Прошло је годину од дана од кад је ново руководство дошло на чело Савеза и од кад је женска кошарка добила свој кутак. За кратко време од огромног минуса стигли смо до нуле, а требаће нам бар још два мандата да будемо у плусу. Пласман на Европско првенство у Француској био би огроман подстрек за све нас. Међутим, већ на старту припрема имамо великих проблема са повредама. Шансе да заигра Соња Петровић готово да не постоје, док ћемо све учинити да се опораве Дајана Бутулија и Јелена Миловановић. Поређења ради, то је као да у мушкој селекцији не играју, Крстић, Теодосић и Савановић. Ипак, верујемо у девојке које вредно раде и боре се за место у националном тиму, не тражимо унапред никакав алиби. Напротив, верујемо да ћемо се 15. јула кад се завршавају квалификације сви заједно радовати – истакла је Ана Јоковић, која верује и у добре резултате млађих селекција на шампионатима Европе, а највише очекује од јуниорки.

Селекторка Марина Маљковић од недеље има на располагању 19 играчица. Припремама у Ковилову придружили су се Марина Мандић, Кристина Балтић, Иванка Матић и Сара Крњић, док ће у Тивту наша селекција бити јача за Ану Дабовић и Јелену Максимовић.

– Много су нам значили уводни тренинзи у Ковилову, поготово две контролне утакмице са мушком кадетском селекцијом. Не желим да причам о повређеним играчицама и колики је хендикеп што нису у могућности да буду са нама. Морамо да пружимо максималну подршку играчицама које су тренутно на припрема. Од њих тражим да схвате важност сваког минута тренинга и буду посвећене раду. Пре одласка у Црну Гору списак кандидата биће скраћен за четири-пет играчица. У Тивту ћемо само тренирати, неће бити мечева, јер ћемо имати до почетка квалификација девет контролних мечева што је сасвим довољно да се тим уигра и буде у доброј форми за искушења која га очекују.

Марина Мандић се јуче прикључила припремама и већ је одушевљена атмосфером у екипи:

– Припадам групи искуснијих играчица и на нама је да помогнемо млађим репрезентативкама. После само два тренинга могу да кажем да се види велика енергија и жеља да оствари успех и пласман на Европско првенство.

Тамара Радочај је од 26. априла на припремама у Ковилову.

– Доста тога смо урадили у претходних десет дана. Атмосфера у тиму је одлична, све играчице су веома мотивисане. Знамо шта нам је циљ и како да дођемо до њега. Имамо довољно времена да се уиграмо и будемо спремне за први квалификациони дуел против Црне Горе.