Најбоље кошаркашице Србије вратиле су се са Златибора где су обавиле прву фазу припрема за Европско првенство које се од 15. до 30. јуна одржава у Француској. Први филтер нису прошле Снежана Чолић, Јелена Јовановић, Јована Јакшић и Катарина Вучковић, али су се селекцији по повратку у Београд прикључиле капитен Милица Дабовић, Тамара Радочај, Дајана Бутулија, Тијана Ајдуковић, Маја Шкорић и Инес Ајановић. Предвиђено је да се екипа комплетира до 11. маја, после чега следи пут у Крањску Гору и наставак припремног периода.

О утисцима за Златибора, даљем плану и програму припрема, као и очекивањима и амбицијама на Европском првенству, на медијској конференцији у Кући кошарке говориле су селекторка Марина Маљковић и капитен Милица Дабовић.

– На Златибору смо урадили све што је планирано и све је заиста обављено на прави начин. Упознала сам се са квалитетима и могућности неких играчица са којим нисам до сада радила или са којима сам се први пут сусрела. Одиграли смо две утакмице са мушком кадетском селекцијом која је доста квалитетна, физички веома јака – истакла је Марина Маљковић.

Селекторка наше репрезентације веома реално говори о изгледима нашег тима на Европском првенству у Француској:

– Свесни смо да ћемо играти против тимова који имају индивидуално и тимски много већи рејтинг од нас. На шампионату ће бити скуп најбољих тимова, појачаних натуралазиваним играчицама. На једном месту окупиће се крем женске европске кошарке. Нисмо фаворити, било би препотентно да се размећемо обећањима, причамо о медаљи или неком високом пласману. Још пре жреба сам истакла да би свака победа била велики успех, јер то је реалност у овом тренутку.

Међутим, наше најбоље кошаркашице ће учинити све да се што боље припреме и пруже максимум на Еуробаскету 2013:

– Мом тиму нико не може да одузме ентузијазам, енергију и жељу за великом борбом на свакој утакмици. Наш највећи адут биће колективна игра, спремност сваког појединца да се у сваком тренутку подреди тиму. Имамо квалитетан програм припрема и верујем да ћемо бити потпуно спремни до почетка шампионата. Све репрезентативке су срећне што играју за Србију и осећају велику одговорност да што бољим играма обрадују наше навијаче – закључила је селекторка женске сениорске репрезентације Србије, Марина Маљковић.

Капитен репрезентације, Милица Дабовић, такође истиче велику срећу свих играчица што ће бранити боје Србије на Европском првенству у Француској

– Имамо велику жељу да пренесемо у репрезентацију победничку атмосферу која је красила Партизан у овој сезони и довела то тога да будемо непобедиве. Обећавам да ћемо уз рад са селекторком Марином Маљковић на припремама дати све од себе како би били потпуно спремни за шампионат где ћемо свим срцем играти за Србију.

Репрезентативке Србије у наставку припрема за Европско првенство 13. маја путују у Крањску Гору где ће одиграти припремну утакмицу против Белгије (21. мај), а по повратку у Београд одиграће два меча против селекције Шведске (25. и 26. мај) и учествоваће на традиционалном турниру “Трофеј Београда” (31. мај- 2. јун).