Седам трофеја и 193 победе селектора Душана Ивковића

Душан Ивковић је на чело репрезентације Србије дошао 2008. године и за пет година на 113 утакмица остварио 78 победа. Највећи успех постигнут је на Европском првенству у Пољској 2009. кад су наши најбољи кошаркаши освојили сребрну медаљу.

Као селектор репрезентације Југославије, у периоду од 1983. до 1995. Душан Ивковић је освојио шест одличја. Златне медаља на шампионатима Европе (1989, 1991, 1995), титулу на Светском првенству 1990. године у Аргентини, сребро на Олимпијским играма у Сеулу 1988, као и златну медаљу на Универзијади у Загребу 1987. године. Са репрезентацијом Југославије Ивковић је на 134 утакмице извојевао чак 115 тријумфа.

На веома посећеној медијској конференцији у Кући кошарке, селектор Душан Ивковићнаправио је анализу игара наших најбољих кошаркаша на „Еуробаскету 2013“ у Словенији, али и нагласио да више неће бити на челу репрезентације и да је дошло време да бригу о националном тиму преузме неки млађи стручњак:

– Оно што је можда најважније је целокупни утисак да су сви играчи у добром расположењу отишли из Љубљане. Ово Европско првенство је искуство које ће многима доста значити. Желели смо да играмо брзо, јако у одбрани, са доста поена из контранапада. Међутим, наш млади тим са чак девет дебитанта имао је страховито много осцилација на шампионату. Први пад био је у дуелу са Македонијом, други је дошао после тријумфа после против Француске. Створила се непотребна еуфорија, што је имало веома негативне последице у дуелима са Шпанијом и Словенијом. Ипак, овај тим је у мечу за седмо место против Италије, али на још неким дуелима доказао да поседује велики потенцијал.

Душан Ивковић је после оцене игре нашег тима посветио и учинку сваког репрезентативца, а затим да више неће бити на челу националног тима:

– Испунио сам свој део договора, да будем селектор до краја шампионата у Словенији. Нисам имао никакав уговор са Савезом, већ сам радио волонтерски, зато што ми је то била част и задовољство. Ја сам овај посао прихватао, кад нико други није хтео. Међутим, време је да бригу о репрезентацији преузме неко млађи. Имамо доста талентованих стручњака, ако неко буде питао, имаћу квалитетне предлоге. Ко год да ме наследи, требало би да зна да је играње за репрезентацију привилегија за сваког тренера, али и сваког играча. Одлазим, али бићу увек ту да помогнем. Трудићу се да помогнем И радим у интересу српске кошарке, пре свега у Удружењу тренера, али и приликом доношења нормативних аката – закључио је Душан Ивковић.

Дејан Бодирога, потпредседник КСС, изјавио је да је на Европском првенству у Словенији постигнут успех:

– Остварен је зацртани циљ, пласирали смо се на Светско првенство у Шпанији, али и на следеће Европско првенство које ће се 2015. одржати у Украјини. Имали смо проблема са повредама, били најмлађи тим на шампионату са девет дебитаната и зато се је овај резултат велики успех. Желим да се захвалим свим играчима, члановима стручног штаба, а посебно Ненаду Крстићу, који се од првог дана припрема понашао капитенски.

Бодирога је истакао да је сувише рано за решење о наследнику Душана Ивковића:

– Европско првенство је завршено тек пре два дана. Треба најпре да се слегну утисци, да направимо анализе, а затим да у миру добро размислимо и донесемо одлуку о новом селектору.