Женска кошаркашка репрезентација започела је припреме за ФИБА олимпијски квалификациони турнир који ће од 8. до 11. фебруара играти у бразилском Белему против домаћег Бразила, Немачке и Аустралије. За пласман на треће узастопне Олимпијске игре, изабраницима Марине Маљковић биће потребно да се после три одиграна дуела пласирају на једну од прве три позиције у групи.

– Имаћемо веома тежак задатак, пошто немамо много времена да тренирамо, немамо времена да будемо у комплетном саставу и утакмице ћемо играти у условима промене временске зоне и промене климе, јер је у Бразилу лето. Наше амбиције су познате, а то је да се појавимо на ОИ у Паризу, па морамо бити пре свега храбре, организоване, мудре и веома пажљиве да бисмо испуниле тај циљ – рекла је селекторка Србије Марина Маљковић.

На првом тренингу биле су: Марија Авлијаш, Дијана Арсовић, Дуња Бузаџин, Невена Вучковић, Невена Јовановић, Ивана Катанић, Лана Марић, Марина Марчетић, Јана Мбомбо Нџоја, Марта Митровић, Јована Поповић, Анђелина Радић, Невена Росић, Надија Смаилбеговић, Јована Спасовски, Олга Степановић, Кристина Топузовић, Теодора Ћулибрк и Саша Чађо, а остале играчице ће се придружити када заврше обавезе према својим матичним клубовима.

– И током овог репрезентативног окупљања је основни циљ да се у првом делу пружи шанса младим играчицама, које су у нашем тренажном процесу већ седам дана. Желимо да их уведемо у систем и да им ставимо до знања шта је потребно да раде да би биле конкурентне у врхунској кошарци. У исто време морамо да бринемо о континуитету наступа на великим такмичењима, па овом турниру у Белему приступамо изузетно озбиљно, јер нас чекају три квалитетна ривала, који такође гаје велике амбиције да се нађу у Паризу. Морамо да будемо на нашем највећем нивоу уколико желимо да и овог лета играмо велико такмичење – закључила је Марина Маљковић.

Србија турнир у Белему отвара дуелом против Немачке у четвртак, 8. фебруара. После дана паузе, за викенд ће одиграти и преостала два меча – у суботу против Бразила и у недељу против Аустралије. Пласман на Олимпијске игре у Паризу обезбедиће три првопласиране екипе.