Европске шампионке, кошаркашице Србије, настављају свој пут ка одбрани трофеја у квалификацијама за Евробаскет који ће се овог јуна одржати у Израелу и Словенији. После стартних победа против Хрватске у Забоку и Бугарске у Београду, изабранице Марине Маљковић у четвртак и недељу имају нова искушења у завршици квалификација, а противнице су Хрватска у Београду и Бугарска у Самокову.

У групи Е у којој се налазе три репрезентације, у првом прозору претпрошлог новембра одигране су две утакмице. Хрватска је у Ботевграду победила Бугарску – 84:73, да би три дана касније код куће изгубила од Србије – 84:66. У прошлом прозору претходног новембра, Србија је у Београду победила Бугарску – 79:51, док је у Вуковару Хрватска била успешнија од Бугарске – 93:74.

Селекторка Србије Марина Маљковић за ову акцију рачуна на 18 играчица, а то су: Ивон Андерсон, Катарина Вучковић, Мина Ђорђевић, Катарина Зец, Маша Јанковић, Невена Јовановић, Ивана Катанић, Тина Крајишник, Јована Ногић, Ивана Раца, Надија Смаилбеговић, Александра Станаћев, Драгана Станковић, Кристина Топузовић, Теодора Турудић, Александра Црвендакић, Саша Чађо и Маја Шкорић.

– Окупиле смо се данас и преостале су још две утакмице у овим квалификацијама за Европско првенство. Прва утакмица је веома важна, јер играмо код куће са Хрватском. То јее кипа која је од нашег претходног дуела променила ростер, у смислу да ће користити натурализовалу америчку играчицу која ће им знатно помоћи. Мислим да је та утакмица веома важна за нас, јер смо свесне да су, уколико победимо, квалификације за нас успеле, да смо успеле да остваримо свој циљ, тако да мислим да је први фокус на тој утакмици и да ћемо се потрудити да се у наредних пар дана спремимо што боље – рекла је капитен женске кошаркашке репрезентације Србије Тина Крајишник.

Утакмица Србија – Хрватска на програму је у четвртак од 18.00 часова у новобеоградској „Хали спортова Ранко Жеравица“.

Улаз на утакмицу је бесплатан уз улазницу.

Србија квалификације завршава у недељу 12. фебруара у Самокову утакмицом против Бугарске, која почиње у 17.00 часова.

Пласман на Евробаскет, поред домаћина Словеније и Израела, обезбедиле су Шпанија, Италија и Летонија. Чека се још седам репрезентација победника група, као и четири најбоље другопласиране екипе из ових квалификација.