Женска репрезентација у суботу у 16.30 игра меч за бронзу на Олимпијском турниру у Рију

Кошаркашице Србије бориће се у суботу од 16 часова и 30 минута за бронзано одличје на Олимпијским играма у Рију. Противник је добро познат. У питању је селекција Француске, коју су наше златне девојке победиле у прошлогодишњем финалу Европског шампионата у Будимпешти (76:68).

Пораз од Шпаније у полуфиналу, изабранице Марине Маљковић тешко су прихватиле, али су одмах постале свесне да имају само 40 сати да се регрупишу и дођу до препознатљивог нивоа игре у борби за медаљу. То им је већ једном пошло од руке на овом турниру, када су после изгубљених утакмица од Шпаније и Канаде у групи, успеле да се игром врате у мечу против Сједињених Држава, а онда и што је важније резултатом у дуелима са Сенегалом и Кином да би осигурале место у четвртфиналу.

– За разлику од Аустралије где смо одиграле изванредну утакмицу и где смо све били једно и тако дошле до победе, против Шпаније је све било супротно од тога. Просто. Али и то се дешава у спорту. Утакмица са репрезентацијом Француске нема никакве додирне тачке са прошлогодишњим финалним дуелом. Ово је један потпуно нов, бољи тим. Познајем их и више него добро. Подразумева се да знам и њихове мане. Знамо колики је улог, нико не мора да нас подсећа. Ради се о олимпијској медаљи. Верујем у свој тим до самог краја и у овој последњој борби – истакла је Марина Маљковић.

Оливија Епупа је играчица од које прети највећа опасност. Она је најкориснија кошаркашица Француске (14.7), а уједно и најбољи стрелац (10.4) и асистент (4.4). Сандрин Груда је најбоља скакачица (6.3), која има сјајну подршку корпулентне Изабел Јакубу и Енди Мијем.

Францускиње су до Рија стигле преко квалификационог турнира у Нанту, пред који су одиграле припремни меч у Анжеу са тада некомплетном Србијом и победиле. Турнир у Рију су отвориле са два тријумфа, против Турске 55:39 и Белорусије 73:72. Потом су изгубиле убедљиво од Аустралије, коју су наше девојке поразиле, са 71:89, а такмичење у групи су завршиле са победом над Бразилом 74:64 и поразом од Јапана 71:79. У четвртфиналу биле су успешније од Канаде 68:63, да би потом у полуфиналу очекивано поражене од Американки 67:86.

Утакмица Француска – Србија игра се у Кариока Арени у Рију у суботу од 16 часова и 30 минута.