Женска кошаркашка репрезентација утакмицом против Немачке сутра у 21 сат у Белему у дворани Гиљерме Параенсе почиње квалификациони турнир за Олимпијске игре у Паризу. Екипа се у Бразилу налази од понедељка увече и кроз тренинге и састанке се прилагођава на временску и огромну температурну разлику, као и на изузетно високу влажност ваздуха. Наш тим прву утакмицу игра против репрезентације Немачке, коју је на претходном Европском првенству у Словенији победила у борби за пету позицију.

-Сутра нас очекује почетак квалификационог турнира за Олимпијске игре, велико и најважније такмичење за нашу екипу и за нашу земљу. Наша репрезентација је два пута за редом учествовала на Олимпијским играма и надамо се да ћемо наставити тај успешан низ. Сутра играмо против репрезентације Немачке, веома квалитетног противника кога смо победиле на прошлом Европском првенству, међутим оне су појачане сестрама Сабали овога пута. Стигле су у Бразил као висока и атлетски јака екипа, међутим и ми имамо наше предности и потрудићемо се да их искористимо. Нисмо имале превише времена да се припремимо, али дуго смо све заједно у систему и мислим да наша екипа заједно са селекторком Марином Маљковић и њеним планом неће имати проблема да избори пласман на Игре. Прва утакмица је увек најтежа. Бићемо максимално фокусиране и потрудићемо се да будемо успешне  – рекла је Александра Kатанић.

Србија је у јуну победила Немачку у Љубљани са 78:62 и тако је освојила пето место на Евробаскету, међутим овога пута ће противнички тим бити појачан сестрама Сабали – Сату (Далас Вингс) и Ниара (Праг, Њујорк Либерти). У сећању је и убедљива победа од 100:57 у препуној дворани Александар Николић у новембру 2015. године, првој утакмици коју су пред домаћом публиком одиграле тадашње златне из Будимпеште.

-Очекујемо једну јаку и пре свега квалитетну утакмицу. Знамо да ћемо против себе имати једног озбиљног противника. Припремале смо се колико нам је време омогућило, а није га било много за тренинге, али надам се да ће све на крају бити како треба и очекујем да ћемо турнир отворити победом  – истакла је Невена Росић.

У другој утакмици данашњег програма састаће се Бразил и Аустралија. Пласман на Олимпијске игре у Паризу обезбедиће три првопласиране екипе у групи.