Женска кошаркашка репрезентација у недељу путује преко Лисабона у бразилски Белем на ФИБА олимпијски квалификациони турнир на коме ће од 8. до 11. фебруара играти против домаћег Бразила, Немачке и Аустралије. За пласман на треће узастопне Олимпијске игре, изабраницима Марине Маљковић биће потребно да после три одиграна дуела заузму једну од прве три позиције у групи.

-Kао и увек наша очекивања су велика и надамо се најбољем, надамо се победама и улазимо максимално озбиљно у овај турнир, обзиром да немамо довољно времена колико бисмо желеле за припрему утакмица. Бићемо у пуном саставу тек кад стигнемо у Бразил, али вредно радимо и надам се да ћемо бити спремне за 8. фебруар када почиње такмичење. Раније смо се сусретале са сваком од наших ривалки у Белему, а навише проблема очекујем против Аустралије, екипе са којом смо играли неке најтеже утакмице, које су чини ми се увек посебно мотивисане против нас. Сећамо се и ранијих Олимпијских игара, где смо се састајали, тако да верујем да ће та утакмица бити веома изазовна и тешка, али опет не треба потценити ни друге екипе, нарочито Бразил који је домаћин – рекла је капитенка српског националног тима Тина Kрајишник.

Сличног размишљања је и њена саиграчица Маша Јанковић.

-То је изузетно тежак турнир, где ћемо се састати са три екипе које стижу са три различита континента. У сваку утакмицу морамо да уђемо фокусиране и да будемо што боље припремљене, како би на најбољи могући начин могле да извршавамо све задатке које селекторка буде поставила пред нас. Искрено мислим да смо добиле једну од тежих квалификационих група, али са друге стране можемо да добијемо сваку екипу само уколико будемо фокусиране и понашамо се као прави тим. Аустралија ће бити наш најтежи ривал, али смо успеле да их победимо у квалификацијама за прошло Светско првенство. Немачка је освежила екипу у односу на Европско првенство са сестрама Сабали и Бразил, који ће као домаћин бити веома незгодан. Оптимиста сам и верујем у успех – истакла је репрезентативка Маша Јанковић.

Србија турнир у Белему отвара дуелом против Немачке, у четвртак, 8. фебруара. После дана паузе, за викенд ће одиграти и преостала два меча – у суботу против Бразила и у недељу против Аустралије. Пласман на Олимпијске игре у Паризу обезбедиће три првопласиране екипе.