СРПСКЕ КОШАРКАШИЦЕ У БОРБИ ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО У РИЈУ ПОБЕДИЛЕ ФРАНЦУСКУ СА 70:63

Српске кошаркашице освојиле су бронзану медаљу на Олимпијским играма у Рију. Изабранице Марине Маљковић оствариле су још један велики успех после прошлогодишњег освојеног Европског шампионата у Будимпешти. Србија је у борби за треће место савладала Француску са 70:63 (18:10, 9:17, 28:15,15:21).

Сјајну игру српске кошаркашице приказале су свих 40 минута, баш као што је селекторка и најавила да би требало да ураде да би стигле до победе. Већ у првој четвртини направиле су двоцифрену предност, коју су Францускиње у другој деоници успеле да анулирају. Ипак у полувремену наше кошаркашице су успеле да збију редове и врхунском трећом четвртином опет на направе двоцифрену разлику, коју су стрпљивом и мирном игром у последњих десет минута успеле да одрже.

Најефикаснија у победничкој екипи била је Јелена Миловановић која је убацила 18 поена. Ана Дабовић је додала 11, а Соња Петровић и Данијел Пејџ по 10. Пејџ је имала осам скокова, а Миловановић седам, док је Ана Дабовић уписала пет асистенција. Капитенка Милица Дабовић такође је дала велики допринос, пошто је већ уз стандардно добру игру у одбрани убацила и девет поена. Такође треба истаћи и неколико кључних потеза и кошева Тамаре Радочај и Саше Чађо. У тиму Француске Мијем је постигла 18, а Ајаји 10 кошева.

Србија је тако у свом првом наступу у историји на олимпијском женском кошаркашком турниру стигла до одличја, и прва је дошла до медаља у обе конкуренцији уз Сједињене Америчке Државе. Прилику за дупло славље имаће и Шпанија, која ће се у недељу борити за бронзу у мушкој конкуренцији против Аустралије.

– Да ли схватате да је освојена бронзана медаља на Олимпијским играма у
женској кошарци. Ми имамо изванредне спортисте, и наше кошаркаше, и наши ватерполисти и наше одбојкашице, о њима је сувишно причати. Бронзана медаља у женској кошарци за нашу земљу, ово је чудо. Велика срећа, велика радост. На полувремену сам девојкама рекла све и свашта. Први пут у мом животу, први пут у мојој каријери. Морало је да пукне, да изађе то из њих
да добију ову тешку утакмицу – рекла је селекторка Марина Маљковић.

– Невероватан осећај. Толико сам поносна на ове девојке. Оставиле смо срце на
терену, идемо да сада прославимо и подржимо остале наше спортисте да направе што већи успех данас. Хвала вам пуно – истакла је Саша Чађо.

– Започеле смо сан у Будимпешти који се ево наставља у Рију. Пресрећна сам.
Веома ми је драго што смо после оне полуфиналне утакмице успеле да се вратимо и да покажемо то јединство и борбу која нас краси већ дуги низ година. Јако ми је драго што смо успеле да испишемо још једну страницу
историје и што смо освојиле бронзану олимпијску медаљу. Сад су нам свима
емоције помешане. Пресрећна сам. Кључ победе је био тренутак када смо
успеле да затворимо њихов скок. Имале смо неке лаке поене и то је донело
предност. Знале смо да гинемо у одбрани, да гинемо једна за другу и то је
оно што је данас дало резултат. Ето погодило се да нисмо могле да играмо у
финалу против Сједињених Америчких Држава, него за бронзу опет против
Француске. Показале смо да смо феноменалне. Желим нашим навијачима да се
захвалим што су све ове године били уз нас и што су нам давали ветар у леђа
и што су нам веровали. Волимо их пуно и видимо се ускоро. Идемо да подржимо сада наше ватерполисте, одбојкашице, кошаркаше и Милицу Мандић. Ту смо сви заједно и надам се ћемо прославити овај успех и са осталим спортистима у Београду – казала је Тамара Радочај.

– Ово је невероватно. Толико сам поносна што сам део овог тима. Наше девојке
су се храбро бориле данас и драго ми је што сам и ја учествовала у свему
овоме. Свим навијачима Србије бих се захвалила на подршци. Ово не би успели
да урадимо без њихове помоћи. Волимо наше навијаче у Србији и осећамо
њихову љубав – закључила је Данијел Пејџ.

Наши кошаркаши у недељу од 20:45 играће финални дуел против Сједињених Америчких Држава.

ФРАНЦУСКА – СРБИЈА 63:70 (10:18, 17:9, 15:28, 21:15)

ФРАНЦУСКА: Јакубу 7, Мијем 18, Груда 6, Мишел 5, Ајаји 10, Скрела 4, Сијак, Жоанес 3, Будера 3, Камба 2, Епупа 3, Аман 2.

СРБИЈА: Радочај 7, Петровић 10, Чађо 5, Крњић, Јовановић, Миловановић 18, Бутулија, Црвендакић, Станковић, М. Дабовић 9, А. Дабовић 11, Пејџ 10.