Млада репрезентација Србије, играчи рођени 1997. године и млађи, одлично је стартовала  на Европском првенству које се одржава на Криту (Грчка). У оквиру првог кола групе „Д“ изабраници селектора Владимира Ђокића, иако то можда коначни резултата не показује декласирали су селекцију Италије и најавили борбу за вискок пласман на овом шампионату. Изједначена борба водила са само у првих неколико минута, да би у наставку сусрета млади српски тим преузео контролу игре и преко сјајног Вање Маринковића (3о поена, шест тројки) трасирао пут према уверљивој победи: Србија – Италија 77:69 (19:12, 26:19, 11:17).

До петог минута и резулатат 8:7 чинило се да ће се на Криту водити неизвесна борба. Међутим, од тог тренутка српски репрезентативци су преузели контролу игре у своје руке и почели да доминирају тереном. Све је полазило из снажне одбране и колективне игре, да би у нападу Вања Маринковић погађао из свих позиција. Изабраници селектора Ђокића су поред бољег шута, велику предност имали и у скок игри што што им је већ на полувремну донело убедљиву предност – 45:31.

Наш млади тим је са још више енергије и елана кренуо у трећој четвртини. Вања Маринковића је наставио са погађа тројке, придружили су му се Бориша Симанић, Никола Ракочевић и Никола Танасковић тако да је Србија у 24. минуту водила са огромних 60:34. Дошло је после тога до малог опуштања и пада концентрације што су Италијани искористили са преко тамнопутог Окека смање на 64:52. Селектор Ђокић је упозоравао своје изабранике да се до самог краја мора играти пуном снагом и максимално озбиљно. Савети су брзо спроведени у дело,  уследила је серија 13:4 за вођство 77:56 у 37. минуту. Од тог тренутка наш млади тим је почео увелико да слави стартну победу. До краја сусрета Маринковић и другови нису више поентирали што су Италијани искористили да се изборе за веома частан пораз 77:69.

СРБИЈА У20: Пено 5, Капетановић 3, Глишић 10, Јовановић, Маринковић 30, Танасковић 4, Ђорђевић, Симанић 13, Кенић, Степановић 2, Мусић 3, Ракочевић 7.

ИТАЛИЈА У20: Кароти 4, Да Кампо 2, Ла Торе 6, Сгорбати, Морети 12, Тимпери 10, Болпин 2, Мецаноте 3, Тоте 7, Океке 20, Катапан, Оксила 3.

Комплетна статистика

Линк: http://www.fiba.com/ls/#12929&12930-D-1

У другом колу групе „Д“ Европског првенства на Криту, млада репрезентација Србије у недељу од 15:45 часова игра против селекције Словеније.