Репрезентација Србије до 19 година заузела је седмо место на Светском првенству које је данас завршено на Криту. Изабраници селектора Александра Бућана су у последњем меч на шампионату савладали селекцију Канаде. Успео је наш млади тим да се опорави од претходна два болна пораза у неизвесним завшницама, одигра добру утакмицу, нарочитом у фази напада и дође до убедљивог тријумфа: Србија – Канада 110:92 (28:20, 37:27, 26:20, 19.25).

Неизвесност на овој утакмици владала је само до половине прве четвртине и резултата 12:12. Од тог тренутка српски репрезентативци су почели да доминирају тереном и константно увећавају предност. Сјајно су изабраници селектора Бућана шутирали тројке у првом полувремену (13-7) што им је помогло да дођу до убедљивог вођства после првог дела игре – 65:47.

Наставили су српски репрезентативци у истом ритму и у наставку утакмице, у два наврата имали рекордних 24 поена предности (91:67, 72:58). Тек у самом финишу дошло је до малог опуштања, што су Канађани искористили да незнатно смање заостатак и ублаже пораз – 110:92.

Селектор Александар Бућан:

– Статистика и индивидуална признања не помажу даљи развој кошарке и играча. Постаје очигледно да постоји недостатак мотивације за учешћем у оним деловима игре који нису “обухваћени” статистиком, а без којих нема играња кошарке на прави начин и на високом нивоу. Другим речима, основни фокус играча постаје тзв индивидуални учинак и то само кроз параметре основне статистике, све остало изгледа као да је од периферног значаја. Прво лице множине се исувише и неприхватљиво недовољно искрено користи, ако не заборавимо да је ово колективни спорт. Основни задатак рада у млађим категоријама јесте обука и усавршавање индивидуалне технике и тактике играча,у обе фазе игре, јер то јесте припрема за сениорску такмичарску кошарку.

СРБИЈА У19:  Петрушев 25 (9 ск, 4 ас), Мићовић 14 (4 ск, 8 ас), Исламовић 6, Пауновић 6, Трифуновић 18, Церовина 8 (5 ск, 6 ас), Васиљевић 2, Пецарски 20 (6 ск), Грбовић, Ћубић, Илић 11 (10 ск),  Кузмановић.

Комплетну статистику може видети овде: http://www.fiba.basketball/world/u19/2019/game/0707/Serbia-Canada#tab=boxscore