Репрезентација Србије, играчи до 19 година старости, доживела је први пораз на Светском првенству које се одржава на Криту. Изабраници селекторе Александра Бућана у борби за првом место у групи „Д“ изгубили су од домаће селекције Грчке понајвише због грешака у финишу меча и чак 23 изгубљене лопте. У веома тврдом и напетом двобоју српски јуниори су ипак већим делом меча били у вођству, али су Грци у последњој четвртини направили кључну предност и стигли до тријумфа: Грчка – Србија 69:60 (15:20, 18:17, 13:10, 23:13).

Српски јуниори су имали сасвим солидан почетак утакмице, после неколико добро изграђених акција повели су су 7:2, али је убрзо уследио нагли пад. Серија грешака и скоро пет минута без поена што су Грци казнили серијом 10:0. После тајм-аута селектора Бућана, наш млади тим је успео да консолидује редове, преко Василија Вучетића и Радована Ђоковића стиге до најпре до изједначења, а тројком Војислава Стојановића и до вођства на крају прве четвртине – 20:15. Србија је до рекордне предности (24:15) стигла на почетку другог периода, али је Толиопулос са две узастопе тројке поново поравнао резултат – 27:27 (17. минут). Турбулентно прво полувреме окончано је поготком Стефана Пена иза линије 6,75 за вођство Србије – 37:33 после првих 20 минута игре.

Однос снага није се мењао већим делом треће четвртине. Обе екипе су биле прилично нервозне, пуно грешиле и тешко долазиле до лаких поена, али су репрезентативци Србије ипак чували минималну предност – 47:45 (28. минут). После дуго времена домаћа селекција је у 34. минуту преко Скоулидаса и Митоглуа прешла у вођство – 52:48. Наш тим се нешто касније после седам узастопних поена Дорсија нашао у далеко тежој ситуацији – 59:49. Покушавали су српски репрезентативци да до краја сусрета дођу до преокрета, преполовили заостатак тројком Вање Маринковића (62:57), али времена да се испаве пропусти и грешке из последње четвртине више није било – 69:60

Како је утакмица одмицала све више смо губили ритам што се посебно одразило на мали број постигнутих поена у другом полувремену. Велики број изгубљених лопти које се такође утицале на пораз само су последица наше неуиграности. Не бих коментарисао суђење, али боде очи податак да су Грци извели 38, а ми само 13 слободних бацања. Свесни смо да смо изабрали тежи пут до остварења наших циљева. Зато за нас Светско првенство почиње сутрашњим мечом против селекције Аустралије. Знамо где смо грешили, овај пораз ће свакако бити поучан и зато сам сигуран да ћемо се показати у правом светлу у елиминационим борбама. Верујем у ове момке и наш тим истако је селектор српских јуниора Александар Бућан.

ГРЧКА: Толиопулос 11, Лунцис 7, Котас 3, Дорси 10, Митоглу 9, Моуратос 1, Скоулидас 9, Цалмпоурис 10, Билис, Стаматис 9, Папањанис 10, Харалампопулос.

СРБИЈА: Пено 3, Аранитовић 3, Маринковић 9, Остојић 6, Р. Ђоковић 14, Стојановић 5, И. Ђоковић 2, Лазаревић 2, Симанић 5, Глишић, Вучетић 9, Миладиновић 2.

Освајањем другог места у Групи „Д“ репрезентација Србије је за противника у 1/8 финала Светског првенства добила селекцију Аустралије која је била трећа у групи „Ц“. Меч између Србије и Аустралије игра се у среду 1. јула од 20:00 часова.