Репрезентација Србије, играчи до 19 година старости, савладала је селекцију Ирана у мечу за пласман од 9. до 16. места на Светском првенству које се одржава на Криту. Изабраници селектора Александра Бућана морали су до уложе пуно труда и енергије да оправдају улогу фаворита. После само неколико минута дуела наш млади тим је стекао двоцифрену предност, али су упорани Иранци успели да у наставку сусрета надокнаде заостатак и буду скоро до самог краја равноправан ривал: Србија – Иран 83:70 (18:13, 21:20, 20:18, 24:19).

Кад су средином прве четвртине српски јуниори захваљујући расположеним Милошу Глишићу и Вањи Маринковићу повели са 16:5 чинило се да неће имати тежак задатак да стигну до рутинске победе. Међутимм, мотивисан Иранци предвођени одличним центром Јусуфом Вандом се нису предавали већ су у 26. минуту успели да дођу до изједначења – 48:48. Успео је наш млади тим брзо да се консолидује и поново стекне солидну предност од пет до седам поена, али је тријумф осигуран тек у самом финишу после успешних акција Илије Ђоковића и Борише Симанића и тројке Александра Аранитовића.

 

– Играли смо без капитена Лаазревића и Остојића који су лакше повређени, тако да нисмо желели ништа да ризикујемо. Морамо да будемо задовољни победом, јер смо имали скраћену ротацију, а екипу није било лако повратити после пораза у осмини финала. Иран је веома незгодна екипа, пуно искуснија од наше, али смо све време имали контролу игре и резултата, па чак и тренуцима кад су успели да нам се приближе – истако је селектор српских јуниора Александар Бућан.

СРБИЈА: Пено 5, Аранитовић 4, Маринковић 14, Остојић, Р. Ђоковић 2, Стојановић 7, И. Ђоковић 8, Лазаревић, Симанић 14, Глишић 16, Вучетић 9, Миладиновић 4.

ИРАН: Мехр, Сороди, Резаејфар 12, Алаверди 10, Јусуф Ванд 24, Насиринех, Резаи, 5 Јафари, Моњи, Дер Гокасиан 16, Шеики, Азари 3.

Следећи меч на Светском првенству на Криту репрезентација Србије игра у суботу од 19:00 часова против селекције Јужне Кореје.