Репрезентација Србије, играчи до 19 година старости, остварила нови тријумф на Светском првенству које се одржава на Криту. Изабраници селекторе Александра Бућана у оквиру другог кола групе „Д“ убедљиво су савладали селекцију Кореје. Имали српски јуниори успона и падова, поготово у првом полувремену, али су ипак без већих потешкоћа оправдали улогу фаворита и оставарили уверљиву победу изражену у 30 поена разлике: Србија – Кореја 113:83 (24:22, 30:18, 31:26, 28:17).

Имали су српски јуниори приличних проблема да у првом полувремну оправдају улогу апсолутног фаворита против атипичне селекције Кореје. Добро је почео тим селектора Бућана, тако што је форисирао испод самог коша где су домнирали Бориша Симанић и Василије Вучетић. Србија је брзо повела са 21:13, али је азијска селекција успела да узврати и дође до резултатског прикључка на крају прве четвртине – 24:22. Увукла се тада нервоза у редове нашег младог тима, уследио је период са доста грешака и промашених слободних бацања, да би одлични Илија Ђоковић после серије асистенција, погодио две узастопне тројке, што је повратило самопоуздање и сигурност, а резултирало солидним вођством после 20 минута игре – 54:40.

Отпор борбених Корејанаца сломљен је на почетку другог полувремена после серије 8:0 за коју је био најзаслужнији прецизни Вања Маринковић. Ривал је све више посустајао, што је била идеална прилика да селектор Александар Бућан, испроба разне тактичке замисли, пружи прилику свим изабраницима који су константно повећавали предност до коначних 113 – 83 . Терет новог тријумфа подједнако су изнели сви наши репрезентативци, а посебни може да радује добра игра капитена Стефана Лазаревића који се тек недавно опоравио од повреде.

Имали смо прилику да против селекције Кореје која игра веома атипичо, поготово у одбрани, испробамо пуно тога и унапредимо нашу игру иако се радило о такмичарској утакмици. Био је ово веома успешан тренинг, а ако желимо да одиграмо још једну лаку утакмицу на овом шампионату потребна нам је победа против селекције Грчке. У том случају у осмини финала играли би против Туниса који је далеко најслабија екипа на Светском првенству. У супротном чека нас далеко тежи посао. Позитивно је што су сви равномерно поделили минутажу, дали пун допринос, што се капитен Лазаревић враћа у ритам, а оно што није добро је велики број промашених слободних бацања. У питању је психолошки проблем, поготово код млађих играча и то морамо што пре да поправимо – истако је селектор српских јуниора Александар Бућан.

СРБИЈА: Пено 2, Аранитовић 4, Маринковић 18, Остојић 6, Р. Ђоковић 7, Стојановић 4, И. Ђоковић 8 (10 ас), Лазаревић 13, Симанић 23, Глишић 10, Вучетић 15, Миладиновић 3.

ЈУЖНА КОРЕЈА: Квон 9, Бјеон 8, Јо, Т. Јанг 2, Ј. Хук Јанг 2, Јеон 31, Парк 2, Сонг 14, Х. Ким, Х. Јанг, К. Ким 6, Ли 9.

У понедељак је на Светском првенству на Криту слободан дан. Репрезентација Србије следећи меч на шампионату у оквиру трећег кола групе „Д“ игра уторак од 19:30 часова против домаће селекције Грчке.